Hlavní obsah

Pardubice vyhrály základní část. Kladno je i přes Jágrův gól zase na dně. Spartě skončila série

Aktualizováno

Hokejisté Pardubic vyhráli základní část extraligy. Ve 48. kole porazili Karlovy Vary 5:0 a vzhledem k zaváhání Vítkovic a Sparty je v tabulce už nikdo nemůže předběhnout. Patří jim tak Pohár Jaroslava Pouzara, jak se nově trofej pro nejlepší tým základní části jmenuje. Zároveň si zajistili účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Na druhém pólu tabulky je na dně opět Kladno, které doma uhrálo pouze bod s Olomoucí. Naopak České Budějovice zvítězily nad Vítkovicemi, uspěly i další "namočené" kluby.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hráči Pardubic ovládli základní části extraligy

Článek

Pardubicím kromě přesvědčivého výkonu na západě Čech, po kterém si Roman Will připsal páté čisté konto v sezoně, dopomohly k jistotě triumfu v základní části rovněž porážky jejich nejbližších soků. Sparta prohrála v Liberci 1:2, když vítězný gól dali Bílí Tygři v 59. minutě.

Domácí tak zvítězili popáté za sebou a aby těch pětek nebylo málo, tak po zápase se Liberec posunul na pátou příčku tabulky. Pražané naopak poprvé po sérii pěti výher neuspěli. A bodově vyšli naprázdno po 13 zápasech poprvé od 6. ledna, kdy prohráli rovněž s Libercem.

Vítkovice zase doma nestačily na České Budějovice, které v Ostravě vyhrály 4:1. Jihočeši po sedmi zápasech zvítězili v normálním čase a unikli tak z posledního místa. "Pro nás je teď důležité bodovat v každém zápase. Když prohrát, tak aspoň s bodem. S tím jsme jeli i do Vítkovic a jsme rádi, že se nám to povedlo za tři body, které hodně potřebujeme," řekl po utkání brankář Budějovic Jan Strmeň. "Prohry nás semkly. Hrajeme více jako tým, doufám, že v tom budeme pokračovat dále."

Na poslední příčce je tak opět Kladno, které prohrálo doma s Olomoucí 4:5 v prodloužení. V zápase se prosadil Jaromír Jágr, což byl jeho první gól po 51. narozeninách. Rozhodčí ho však uznali až po přezkoumání videa a byla to Jágrova jubilejní 1100. trefa v elitních soutěžích.

Rytíři sice prohrávali po dvou třetinách 1:3, v závěrečné dvacetiminutovce pak dokázali proti zdecimovanému sokovi průběh otočit, ale Olomouc přece jen vyrovnala. A následně rozhodla v prodloužení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rozhodčí posuzují situaci při prvním gólu Kladna v zápase s Olomoucí, který vstřelil Jaromír Jágr. Nakonec ho uznali.

Litvínov pak otočil domácí duel s Třincem, v němž prohrával 0:2, ale nakonec získal dva body za vítězství v prodloužení. V nastavení uspěl podruhé za sebou, Oceláři prohráli počtvrté v řadě a tabulkou klesají níž.

"V posledních třech utkáních s Třincem to je vždycky o remíze. V naší situaci, ve které jsme, si bodů navíc extrémně vážíme. Zvlášť s takovým soupeřem. Bohužel vstup do utkání byl jednoznačně v režii hostů, hrál velice jednoduchý, účelný, řekl bych play off hokej. A my absolutně nedokázali reagovat. Zlepšeným výkonem jsme si řekli za plichtu," řekl kouč Litvínova Karel Mlejnek.

Kladno, České Budějovice a Litvínov teď v tabulce dělí jen dva body, i proto se čeká nervydrásající finiš.

Ve čtyřce, která znamená jistou účast ve čtvrtfinále, se dál drží hradecký Mountfield. Ten vyhrál podeváté za sebou, když porazil Plzeň 2:1. A jde o nový klubový rekord Hradce. Soupeř naopak popáté v řadě prohrál.

Zaváhalo doma Brno a nepotěšilo legendárního útočníka Františka Mašlaně, který v neděli slaví devadesáté narozeniny. Jedenáctinásobný mistr republiky měl zároveň tu čest vhodit úvodní buly. Jeho následovníci však neuspěli proti Mladé Boleslavi, která se tak po výhře 4:1 v tabulce soupeři přiblížila. Kometa je desátá, Boleslav, která zabrala po sérii šesti porážek, o čtyři body zpět jedenáctá.

48. kolo hokejové extraligy:
Litvínov - Třinec 4:3 po prodloužení
Branky: 28. Abdul, 37. Stránský, 46. a 63. Jaks - 1. Nestrašil, 3. Hudáček, 50. Marcinko.
Karlovy Vary - Pardubice 0:5
Branky: 33. a 42. Kousal, 41. a 47. Sedlák, 56. Vondráček.
Liberec - Sparta 2:1
Branky: 8. Birner, 59. Ordoš - 17. Forman.
Vítkovice - České Budějovice 1:4
Branky: 38. Jarůšek - 3. Toman, 31. Vráblík, 34. Vondrka, 60. Gulaš.
Hradec Králové - Plzeň 2:1
Branky: 12. McCormack, 52. Kev. Klíma - 22. Blomstrand.
Brno - Mladá Boleslav 1:4
Branky: 35. Holík - 34. Malát, 45. Jánošík, 53. Šťastný, 60. Stránský.
Kladno - Olomouc 4:5 po prodloužení
Branky: 27. Jágr, 45. Procházka, 49. Sotnieks, 52. Plekanec - 15. Nahodil, 22. a 33. Kusko, 53. Navrátil, 61. Klimek.

Reklama