Hlavní obsah

Revoluční změna! Hokejový fanoušek si bude moci vybrat, jaký zápas bude sledovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádná změna čeká hokejovou extraligu v následujících pěti sezonách. Ve výběrovém řízení ohledně vysílacích práv na nejvyšší soutěž sice uspěly O2 TV a Česká televize, pozice prvně jmenovaného subjektu však výrazně posílí. Hokej na televizní obrazovce O2 TV ovládne, protože se chystá mít v nabídce na placeném kanále všechny zápasy Tipsport extraligy. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat ještě větší porci přímých přenosů. Je to revoluční změna, kdy si divák bude moci vybrat zápas dle své preference," říká Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.

Foto: David Taneček, ČTK

Radek Pilař z Hradce Králové (druhý zleva) střílí gól, vpravo brankář Třince Ondřej Kacetl.

Článek

Co to pro O2 TV znamená, že odvysílá všechny zápasy hokejové extraligy?

Hokejová Tipsport extraliga patřila pět let mezi pilíře sportovního vysílání O2 TV Sport a v uplynulém play off se některé zápasy dostaly z hlediska zájmu na stejnou úroveň, jako je třeba fotbalové derby Sparta - Slavia. Jsme moc rádi, že se nám pro předplatitele O2 TV podařilo získat ještě mnohem větší porci přímých přenosů a podobně jako u FORTUNA:LIGY pokryjeme kompletně celou soutěž. Pro českého diváka je to revoluční změna, kdy si bude moci vybrat hokejový zápas dle své preference, případně přepínat mezi souběžně hranými zápasy.

Foto: O2 TV Sport

Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.

V oblasti vysílacích práv panuje velká konkurence, jak náročný byl hokejový tendr?

Máme za sebou velmi náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik měsíců. Společně s Annou Lenerovou, která má na starosti nákup sportovního obsahu ve skupině PPF, jsme nechtěli nic podcenit. Náš cíl byl jasný, aby divák mohl sledovat všechny zápasy z celé sezony, všechny týmy. A to se povedlo, na diváka čeká poprvé v historii kompletní extraliga.

Jak složité bude vše skloubit, když vysíláte také veškerý ligový fotbal?

Vzhledem k tomu, že O2 TV má k dispozici až 12 licencovaných kanálů a využívá tzv. multidimenzi, není problém se souběhem přenosů. Naopak je to určitá výhoda i vzhledem k plánování přenosů, máme možnost některé exponované zápasy po dohodě s organizátory časově přizpůsobit, aby nešly proti sobě. Chceme vycházet vstříc fanouškům i klubům. Společně usilujeme o to, abychom hokejový produkt ještě více zatraktivnili. Extralize pomůže, že budou všechny zápasy k dispozici v televizi. Je to prostor pro nové partnery. Věřím, že společně s naší investicí do vysílacích práv to bude pro hokej značný přínos.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Oslavy mistrovského titulu hokejistů Třince, 4. května 2023, Třinec, Frýdecko-Místecko. Na snímku přebírá kapitán Třince Petr Vrána dar od primátorky Třince Věry Palkovské.

Jak to tedy bude v praxi fungovat, 341 utkání není zrovna malá porce?

V základní části plánujeme vyrábět šedesát utkání v maximální televizní kvalitě a dalších 281 zápasů nabídneme v tzv. streaming kvalitě, ale i ta bude v HD rozlišení, jen bude použito menší množství kamer. Z hlediska výroby plánujeme využívání špičkových technologií a větší nasazení robotických kamer. Celkově se jedná o technologicky velmi náročný projekt, ale využíváme letité zkušenosti z fotbalového modelu.

Určitě bude třeba rozšířit okruh komentátorů a expertů, budete hledat posily i u konkurence?

Hokejovou redakci jsme začali budovat před pěti lety, myslím že máme výborný základní tým pod vedením Tomáše Zetka. Podařilo se sestavit i skvělý tým expertů, ať už Jirka Tlustý, Míla Gureň, Roman Málek nebo Jakub Koreis mají u veřejnosti pozitivní odezvu. Redakci budeme určitě rozšiřovat o další komentátory. Významně využíváme i absolventy Akademie O2 TV Sport, kterou jsme spustili v loňském roce. Jdeme v tomto ohledu vlastní cestou a dáváme prostor novým talentovaným lidem.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Kapitán Hradce Králové Radek Smoleňák s cenou pro stříbrný tým extraligy.

Jak to bude s právem první volby v základní části?

Kromě nedělního slotu máme práva na všechna kola základní části i na velkou část play off. Diváci uvidí všechny přenosy díky našim unikátním technologiím, takže pojem první volba už přestává být podstatný. Důležité pro nás je, že první volbu bude mít vždy divák O2 TV.

A co ostře sledovaného play off?

Diváci uvidí všechna utkání v O2 TV, a opět bude možnost volby přenosů. Většinu zápasů odvysílá stanice O2 TV Sport. Menší část pak kanál ČT sport, který mají zákazníci O2 TV ve všech tarifech.

Co dalšího kromě samotných zápasů fanouškům nabídnete?

Detailní podobu vysílání představíme na tiskové konferenci před zahájením sezony, ale už teď mohu prozradit, že připravujeme podobný zábavný formát z hokejového prostředí, jako je populární fotbalová TIKI-TAKA.

Související témata: