Hlavní obsah

Švédsko - Kanada 1:4Kanadští hokejisté budou hrát s Finy o historický světový titul

MOSKVA

Hokejisté Kanady porazili v semifinále mistrovství světa v Moskvě Švédsko 4:1 a zajistili si postup do finále, v němž se utkají v neděli s Finskem. Švédy, kteří v sobotu přišli o šanci obhájit loňský triumf z Rigy, čeká souboj zklamaných o třetí místo s domácím Ruskem. Kanadě se podařilo soupeři oplatit porážku ze stejné fáze loňského šampionátu a bude usilovat již o 24. triumf v historii, čímž by se odpoutal od stejně úspěšného Ruska.

Článek

Do první šance zápasu se dostal Kanaďan Nash, ale poté měli možnost otevřít skóre Švédové. Proti pravidlům se provinil brankář Ward, který dostal tentokrát příležitost místo Rolosona, Seveřané však jeho chybu nepotrestali. Navíc se poté dostali pod tlak zámořských hráčů, kteří převzali iniciativu.

A v druhé přesilovce se také dostali do vedení. Cammalleriho střelu tečoval rukavicí Williams, bez povšimnutí rozhodčích, a Backlund poprvé kapituloval. O 78 vteřin později lovil puk zpoza brankové čáry podruhé, když jej v pádu překonal Toews. Švédsko mohl vrátit do hry Wallin, ale nepodařilo se mu přesně trefit puk.

Místo kontaktního gólu obhájci titulu opět kapitulovali. Na kolmou přihrávku si najel Eric Staal a přes bránícího Hallberga dokázal puk protlačit mezi Backlundovy betony. Kanada se tak hned v první třetině notně přiblížila postupu do finále. Dvě početní výhody na přelomu první a druhého dějství sice daly Švédům šanci souboj zdramatizovat, ale Warda překonat nedokázali.

To se jim podařilo až ve 27. minutě, kdy gólman Caroliny nestihl zareagovat na Davidssonovo nahození tečované Weberovou bruslí. V následujících sériích přečíslení a chyb v rozehrávce měly oba celky šanci skórovat, Ward i Backlund však byli připraveni. Skóre se změnilo až ve 36. minutě, kdy Švédové při vlastním oslabení zariskovali v ofenzivě a vymstilo se jim to. Následné přečíslení dva na jednoho využil Nash.

Kanada tak získala zpět tříbrankové vedení a mohla pomalu začít myslet na finále a šetřit síly. Na odpočinek bude mít o čtyři hodiny méně času než Finové. Další gól mohli přidat Doan a ve 49. minutě Nash, tentokrát však vyšel ze souboje jeden na jednoho vítězně brankář Timry. Nic to ale nezměnilo na tom, že Kanada oplatila Švédsku porážky z předešlých dvou šampionátů.

SEMIFINÁLE MS
Kanada - Švédsko 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Cammalleri (Phaneuf), 13. Toews (J. Staal), 19. E. Staal (Cammalleri, Weber), 36. Nash (Lombardi, Brewer) - 27. Davidsson (Hörnqvist). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.) - Feola (USA), Pouzar (ČR). Vyloučení: 7:6. Využití: 2:0. Diváci: 7500.
Kanada: Ward - Brewer, Commodore, Weber, Hamhuis, Phaneuf, Schultz, Murphy, Jackman - Mayers, McClement, Chimera - Doan, Lombardi, Nash - Williams, E. Staal, Cammalleri - J. Staal, Toews, Armstrong. Trenér: Andy Murray.
Švédsko: Backlund - Stralman, K. Jönsson, Akerman, Tärnström, Hallberg, Enström, Magnus Johansson - Martensson, J. Jönsson, Thörnberg - Warg, Wallin, Emvall - Hörnqvist, Davidsson, Bremberg - Steen, Bäckström, Hedström - Mansson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Reklama

Související témata: