Hlavní obsah

Legendární Bowman věří Kanadě, Čechy si nenechá ujít

MOSKVA

Scotty Bowman je asi nejslavnější žijící trenérskou legendou ledního hokeje. Nyní třiasedmdesátiletý rodák z Montrealu je už sice na hokejové penzi, ale pořád se o dění v nejrychlejší kolektivní hře na světě aktivně zajímá. Před několika dny Bowman dorazil do dějiště mistrovství světa a v úterý se opět postavil na střídačku. Před tím ještě věnoval trochu svého drahocenného času pro Sport.cz.

Foto: Wikipedia

Scotty Bowman

Článek

V Moskvě se Bowman představil jako trenér výběru Světových hvězd v exhibici s týmem společnosti Gazprom. V hale mistrovství světa Chodynka se představily takové legendy jako Jari Kurri, Steve Yzerman, Vjačeslav Fetisov, nebo Igor Larionov. „Pokaždé rád přijedu do Evropy. Líbí se mi tu, vždy rád objevuji nová místa,“ naznačil Bowman, že starý kontinent v minulosti navštívil už několikrát.

Rudá křídla pečlivě sleduje

Během rozhovoru se mu na rukou blyštěly dva mohutné prsteny. Ten na pravé ruce mají právo nosit jen členové hokejové Síně slávy, levou ruku zdobil prsten pro vítěze Stanley Cupu. Podobných získal Bowman jako hlavní trenér v NHL celkem devět, ten poslední má letopočet 2002 a logo Detroitu. Výsledky klubu, kde strávil posledních devět sezón své kariéry, samozřejmě pečlivě sleduje i letos.

Red Wings jsou už v semifinále, kde bojují s Anaheimem. „Oba týmy mají dobře propracovanou obranu. Chelios je pořád i ve svém věku platným hráčem, Anaheim zase spoléhá na Prongera a Niedermayera. Ottawa má zase skvělý útok Alfredsson, Spezza, Heatley, a skvělou sezónu prožívá Buffalo. Každé z těch čtyř mužstev může letos Stanley Cup vyhrát,“ rozpovídal se.

Věřil, že Hašek bude tak dobrý

Rozzářil se i při otázce, co říká výkonům brankáře Detroitu Dominika Haška. „V posledním zápase byl skvělý a daří se mu i v celé sezóně. Jak třeba vychytal dvě nuly v řadě... Dokázal všem, jak dobrý je,“ řekl Bowman, jenž jako jeden z mála českému veteránovi po návratu do NHL věřil. „Věděl jsem, že pokud bude zdravý, tak bude dobrý. Ale měl nepříjemné zranění, takže to pro něj bylo těžké,“ připomněl Haškovy potíže s třísly.

Na světovém šampionátu už stihl shlédnout některé zápasy a ve středu si rozhodně nenechá ujít zápas české reprezentace s domácím Ruskem. Tip na vítěze utkání z něj ale nedostanete. „Češi a Slováci tu nemají špatné týmy, hrají dobře hlavně v defenzívě. Bude to skvělý zápas,“ těší se a nemyslí, že by Rusové pokládaní za největší favority turnaje, museli bezpodmínečně triumfovat.

Victoria Cup se mu zamlouvá

„Kanada tu má taky dobré mužstvo. Jsou to sice samí mladí hráči, ale tým je dobře poskládaný,“ neváhá okamžitě připomenout svou rodnou zem. Nepatří ale mezi zapřísáhle zarputilé obhájce zámořského hokeje tak jako například Don Cherry. Čerstvý nápad turnaje s evropskými týmy a vítězem Stanley Cupu se mu zamlouvá. „Victoria Cup je dobrý nápad. Konfrontace evropských týmů s NHL přinese zajímavá utkání,“ dodal Bowman na závěr.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.