Hlavní obsah

Rolinek úřadoval v oslabení, už ale myslí na Kanadu. Zápasem s Lotyši pro nás turnaj nekončí, říká

Proti Švédsku vstřelil Tomáš Rolinek v oslabení jeden gól, navíc ještě trefil tyčku. V zápase s Lotyši pak při hře v početní nevýhodě skóroval dokonce dvakrát a udržel reprezentaci ve hře o čtvrtfinále. První gól proti Lotyšsku zaplatil prasknutím v zádech a naraženou klíční kostí, po utkání u něj ale nad bolestí převažovala radost z důležité výhry. „Můj start proti Kanadě určitě není ohrožen,“ uklidnil kapitán fanoušky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Rolinek (vlevo) se raduje z branky se spoluhráčem Petrem Koukalem.

Článek

Nebylo by skoro lepší hrát pořád v oslabení?

Ono to tak vypadá. Nechci to nějak zakřiknout, ale to oslabení jsme měli dobrý celou Euro Hockey Tour a teď to pokračuje.

Vy sám jste na šampionátu v oslabení skóroval už třikrát. Máte tyto situace nějak secvičené?

To je náhoda. Samozřejmě to vyplyne ze situace. Když se to dá, situace je dobrá a víme, že to přečíslení může nastat, vyrazíme dopředu. S Petrem Koukalem to oslabení takhle hrajeme, vždy na sebe koukneme. Dneska to dvakrát vyšlo.

Když člověk vidí vaše zrychlení, vkrádá se otázka, jestli netrénujete s Martinou Sáblíkovou?

(<em>směje se</em>) Ta by mi dala na sprinty i na dlouhou trať. Takže ne. Netrénuji to nijak, to je náhoda a je jenom dobře, že jsme to dneska takhle uhráli. Věděli jsme, že musíme vyhrát za každou cenu.

Po prvním gólu jste narazil do tyčky a s bolestivou grimasou zamířil na chvíli do kabiny. Co se tam stalo?

Zlomil jsem se vejpůl, narazil si klíční kost a v zádech mi luplo. Cítím to. Budu rád, až si konečně sednu. Nikdy jsem se zády problém neměl, člověk se vždycky vydá z posledních sil. Můj start proti Kanadě určitě není ohrožen.

Co s vámi doktor a masér v kabině dělali?

Prohřáli mi to tou červenou emulzí, což mě pálilo a možná to bylo vidět, že jsem se furt snažil být na ledě. Protože ona pálí, když sedíte na střídačce. Byl jsem aktivní a lítal jsem.

Neměli by se tedy hřejivou emulzí povinně mazat všichni hráči?

To se tak zdá. Nesmí být uspokojení, protože to by se nám nevyplatilo.

Můžou vás teď vůbec spoluhráči plácat po ramenou?

My se plácat nebudeme. Řekneme si, že to bylo dobré, ale chyby nám trenéři řeknou.

Nevzpomněl jste si po lotyšském gólu na 1:2 na olympiádu ve Vancouveru? Tam jste také vedli 2:0, nakonec jste se ale k výhře protrápili až v prodložení.

Vzpomněl. Ta situace byla podobná, teď jsme ale dali gól na 3:1 a uklidnili se.

Ulevili jste si hodně, že první krok v cestě do čtvrtfinále máte úspěšně za sebou?

Hodně. A i když to nebyl žádný extra krásný zápas na koukání, vítězství se počítá a máme šanci bojovat dál. Pro nás ten turnaj ale tímhle zápasem nekončí.

Zápas s Kanadou ale bude o poznání těžší než s Lotyši…

Těžké to bude, dneska nás to stálo síly, navíc hrajeme už ve čtvrt na pět. Nemá cenu se k tomu vyjadřovat. Pokud budeme bojovat, šanci máme. Nesmíme v první a druhé třetině spát, musíme hrát aktivně a bruslit. Když nepřestaneme, pak máme šanci s každým.

Reklama

Související témata: