Hlavní obsah

Slovensko na MS v hokeji 2023: Kompletní výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již přes deset let čekají slovenští hokejisté na medailový úspěch ze světového šampionátu a po 87. ročníku MS ve Finsku a Lotyšsku budou muset sečkat dále. Jejich cesta skončila totiž již ve skupině. Přečtěte si o výsledcích slovenského národního týmu v rámci letošního MS na Sport.cz

Foto: David Taneček, ČTK

Libor Hudáček (vlevo) po neproměněné šanci proti Slovinsku.

Článek

Hokejisté Slovenska si výraznější úspěch z poslední dekády světových šampionátů neodvezli, avšak nelze přehlédnout bronzový kov ze zimní olympiády 2022. Slibně rozjeté Slovensko v Pekingu zastavila až semifinálová porážka s Finskem 0:2. Třetí místo si naši východní sousedé již uniknout nenechali, když jednoznačně přehráli Švédsko 4:0.

Pokud se opět vrátíme k historickým úspěchům ze světových šampionátů, slovenská reprezentace naposledy medailově bodovala v roce 2012, kdy v semifinále porazila český výběr 3:1. V následném finále již nestačila na Rusko, se kterým prohrála 2:6.

Program Slovenska na MS v hokeji 2023

Datum a časUtkání
pátek 12. května, 15:20Slovensko - Česko 2:3
sobota 13. května, 19:20Slovensko - Lotyšsko 2:1
pondělí 15. května, 15:20Slovensko - Kanada 1:2 SN
čtvrtek 18. května, 15:20Švýcarsko - Slovensko 4:2
pátek 19. května, 19:20Kazachstán - Slovensko 4:3 SN
neděle 21. května, 15:20Slovinsko - Slovensko 0:1
úterý 23. května, 11:20Slovensko - Norsko 4:1

Na aktuálním šampionátu byli Slováci zařazeni, stejně jako Češi, do skupiny B a své zápasy sehráli v Rize. Shodou losu na sebe oba "bratrské" celky narazily hned v úvodní den MS. Radovali sa nakonec Češi po výhře 3:2.

O den později slovenští hokejisté vyzvali Lotyšsko, které porazili poměrem 2:1. Na začátku nového týdne statečně čelili Kanaďanům, kteří Slovensko udolali až v samostatných nájezdech.Ve čtvrtek 18. května Slováci nastoupili proti Švýcarsku, které zvítězilo se skóre 4:2.

Následoval duel s Kazachstánem, jenž rozhodly až samostatné nájezdy. Těsná výhra nad Slovinskem tak Slovensku drží naděje pro postup do čtvrtfinále. Po vítězství nad Norskem muselo Slovensko čekat na výsledek zápasu Švýcarska s Lotyšskem.

Pro postup Slovenska do čtvrtfinále muselo Švýcarsko porazit Lotyšsko v základní hrací době. Ke smutku našich východních sousedů Lotyši nakonec dovedli zápas do prodloužení, ve kterém dokonce skórovali a zajistili si tak postup mezi nejlepších osm týmů na úkor právě Slovenska.

Harmonogram MS v hokeji 2023

DenFáze turnajeMísto
pátek 12. května až úterý 23. květnaZápasy ve skupináchRiga/Tampere
čtvrtek 25. květnaČtvrtfináleRiga/Tampere
sobota 27. květnaSemifináleTampere
neděle 28. květnaZápas o 3. místoTampere
FináleTampere

Letošní šampionát probíhá pod taktovou hned dvou zemí - Finska a Lotyška. Zmíněná skupina B se odehrála své zápasy na stadionu Arena Riga, která má kapacitu téměř 10 000 diváků. Kromě duelů v základní části, se zde sehrají také dvě čtvrtfinálové utkání.

Skupina A, do které patří Finsko, Švédsko, USA, Německo, Dánsko, Franci, Rakousko a Maďarsko, bude soupeřit ve finském Tampere v tamní Nokia Areně. Tento hokejový stadion pojme až 13 500 fanoušků, kteří zde následně také uvidí vyřazovací fázi turnaje, včetně vrcholu celého šampionátu. Finále se bude konat v neděli 28. května.

Reklama