Hlavní obsah

Hrál extraligu, teď se z Oksanena stal finský průvodce po Praze. Ale bary bohužel neznám, směje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jediný z finského týmu má zkušenost s českým hokejem. Útočník Ahti Oksanen před dvěma roky okouzlil extraligu a v dresu Hradce Králové se zařadil mezi nejlepší kanonýry soutěže. Z celku vítěze základní části se tehdy na domácí šampionát nedostal. „To jsem byl hodně zklamaný,“ podotkl. Po přestupu do švédského Oskarshamnu se však na mistrovství světa probojoval podruhé v řadě. A hned na úvod v Praze vyzve právě Čechy. „Je to pro mě speciální,“ připustil.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Ahti Oksanen z Finska, Felix Sörum Unger ze Švédska a brankář Harri Säteri z Finska.

Článek

Při svém ročním angažmá na východě Čech do Prahy rád zavítal. „Byl to jenom kousek, takže jsme s přítelkyní brali auto a jezdili obdivovat krásy tohohle města,“ vzpomínal. Jako znalec se tak pasoval do role průvodce pro finské spoluhráče. „Měli jsme trochu času, takže jsem je provedl po městě,“ líčil Oksanen.

Tipy na bary s levným českým pivem jim ale nedal. „Žádné bohužel neznám, vždycky jsem musel řídit,“ smál se. Před startem šampionátu byl vskutku dobře naladěný. „Cítím se opravdu dobře. Je velká čest být součásti národního týmu, navíc tady v O2 areně,“ pochvaloval si navzdory nejistotě, jestli do prvního utkání zasáhne. Společně se 17letým talentem Konstou Heleniem trénoval v odlišné černé sadě.

„Uvidíme, jestli nastoupím. Každopádně se fakt těším. Vsadím se, že bude vyprodáno. A ze zkušenosti s českými fanoušky čekám pořádný randál,“ vzpomněl si na atmosféru, kterou zažíval v extralize.

Očekává ještě těžší utkání než v přípravě v Brně, kde Finsko zvítězilo 4:1. „Těžko říct, kdo je favorit. Skvělý soupeř na začátek. Hrají hodně agresivně, výborně napadají. A mají spoustu šikovných hráčů,“ mínil 31letý forvard. Při otázce na největší přednosti českého hokeje okamžitě vypálil: „Fyzická hra a rychlost. To mě hodně překvapilo během roku v extralize,“ přiznal.

Na Hradec má jenom ty nejlepší vzpomínky, přesto však zamířil do švédského Oskarshamnu, kde letos působil i s českými krajánky Markem Langhamerem, Lukášem Jaškem a Hynkem Zohornou. Ti však na šampionátu chybí. „Rád bych je tu viděl. Všichni měli dobrou sezonu, ale přijelo dost posil z NHL. To je pak těžší se pro hráče z Evropy do výběru dostat,“ podotkl Oksanen.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Z týmového hlediska však Oskarshamn prožil hororovou sezonu završenou sestupem z nejvyšší soutěže. „Ohromně náročný rok, asi nejhorší v životě, všechno se pokazilo. Nedařilo se nám už na začátku a nepovedlo se nám změnit kurz. Dalo mi to ale cennou lekci do budoucna,“ ocenil alespoň finský útočník.

Pro nový ročník si tak hledá nové angažmá. A při odchodu z Hradce zmiňoval, že by se jednoho dne návratu rozhodně nebránil. „Zatím nevím, co mě čeká. Možná Hradec bude jednou z variant. S generálním manažerem Alešem Kmoníčkem jsem mluvil během sezony. Možné je všechno, uvidíme. Teď se soustředím na mistrovství,“ uzavřel Oksanen.

  Švédsko - Francie dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  Velká Británie - Norsko dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Kazachstán - Polsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  Finsko - Dánsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.