Hlavní obsah

Hokejová horečka v Texasu sílí. S tímhle koučem sedmý zápas neprohrajete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci v American Airlines Center byli na nohou. Po třech letech se Dallas protáhl v play off NHL do konferenčního finále. V Texasu se zase šíří hokejová horečka.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Kouč Seattlu Dave Hakstol (vlevo) gratuluje k postupu přemožiteli Peteru DeBoerovi, trenérovi hokejistů Dallasu.

Článek

V roce 2020 si ji ale příznivci Stars nemohli pořádně užít. Zavřená arena kvůli covidu, play off bublina v Edmontonu a ztracená finálová série s Tampou. Letos se ale tým kouče Petera DeBoera zase dostává do varu. Před sedmým zápasem série se Seattlem (2:1) byl přitom šéf domácí lavičky ledově klidný.

Jestli se mezi hráči říkalo ‚Mr. Game 7' Justinu Williamsovi, mezi trenéry by si tuhle přezdívku zasloužil právě DeBoer. Čtyřiapadesátiletý kouč ještě ve své kariéře neprohrál sedmý zápas série. Ten proti Kraken byl stylově už sedmý.

„Nezáleží na tom, co se stalo v minulých utkáních. Máte jen jeden zápas na to, abyste si zajistili postup. Počítá se jen výsledek," tvrdil DeBoer. V noci na úterý byl ale extrémně spokojený i s výkonem. „Po týmové stránce vůbec nejlepší v celém play off," přikývl.

Kanadský kouč má za sebou celkem nevýraznou hráčskou kariéru v OHL a IHL. Na lavičce se ale vypracoval v jednoho z nejžádanějších trenérů. „Jeden z těch opravdu nejlepších a nejkomunikativnějších, jaké jsem zažil," souhlasí i Patrik Eliáš.

Právě na lavičce Devils odkoučoval DeBoer úspěšně svůj premiérový sedmý duel proti Floridě v roce 2012. V roce 2016 už na střídačce San Jose následovala těsná série s Nashvillem, o tři roky později další dvě: s Vegas a s Coloradem. Pátý zářez v sedmém utkání si připsal jako kouč Vegas v roce 2020 s Vancouverem a šestý předloni s Minnesotou. Na 7:0 si teď bilanci sedmých zápasů upravil coby kápo Dallasu proti Kraken.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

DeBoer se tak stal teprve třetím koučem v historii play off, který ovládl sedmý duel se čtyřmi různými týmy. Před ním se to povedlo jen Scottymu Bowmanovi a Darrylu Sutterovi.

Stars šli do play off z druhého místa v Centrální divizi a celkově čtvrté pozice v Západní konferenci, jejíž finále proti Golden Knights je teď čeká. Sestava Dallasu každopádně vypadá jako dobře namixované smoothie. Texasané mají oporu v americkém gólmanovi Jakeu Oettingerovi, finském bekovi Miro Heiskanenovi i 38letém veteránovi Joe Pavelskim, který se oklepal z otřesu mozku a Seattlu nasázel v sérii 8 gólů.

Zatím největším dallaským kandidátem na Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovací části je ale finský centr Roope Hintz, který v sedmém zápase se Seattlem ve 36. minutě dával první gól a v produktivitě play off je druhý (9+10) o bod za již vyřazeným Connorem McDavidem z Edmontonu.

„Cíl je pořád ještě daleko, ale udělali jsme důležitý krok. Věřím tomu, že máme na Stanley Cup, i když proti Vegas to bude gigantický test," uvědomuje si DeBoer. Pokud ale v sérii bude rozhodovat sedmý zápas, Dallas do něj i díky bilanci svého kouče půjde s velkým sebevědomím.

Reklama