Hlavní obsah

Soud rozhodl o oddlužení bývalého hokejisty Michala Sýkory

Pardubická pobočka krajského soudu v Hradci Králové rozhodla o úpadku bývalého hokejisty Michala Sýkory, který na sebe jako fyzickou osobu podal insolvenční návrh. Soud povolil řešení úpadku oddlužením, insolvenčním správcem ustanovil společnost AAA Insolvence OK. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.

Foto: Alexandr Malachovsky / CNC / Profimedia

Michal Sýkora (vlevo) přichází k soudu.

Článek

AAA Insolvence OK již byla dříve určena jako insolvenční správce u jedné ze dvou Sýkorových firem, které jsou v konkurzu a dluží klientům přes 200 milionů korun. Insolvenční soud v posledním řízení vyzval věřitele, aby své pohledávky v insolvenčním řízení uplatnili do 9. května.

Sýkora v minulosti založil dvě zprvu úspěšné firmy The Golden Investment a MPM Invest, které obchodovaly se zlatem a stříbrem. Před příchodem covidu se ale dostal do dluhové spirály, kterou řešil opakovanými půjčkami. Obě jeho firmy jsou nyní v konkurzu, mezi věřiteli jsou i někteří hokejisté. Nejvyšší pohledávku přes 25 milionů korun přihlásil reprezentační útočník Roman Červenka.

Sýkora 1. března před soudem vysvětloval obchodní model firem, který spočíval v tom, že obchodovaly s drahými kovy, zejména v Česku. Snažily se nakoupit zlato, stříbro a jejich slitiny, případně je získat od klientů jako půjčku, a prodat je za lepší cenu. Vedle toho také půjčovaly zlato dvěma jiným firmám, společnostem Mošna a GZ Metal. Okrajově MPM Invest drahé kovy zpracovávala na šperky, které poté prodávala.

Sýkora také uvedl, že měl obchodní styky s firmami Mošna, GZ Metal a První česká zlatnická, které za transakce se zlatem postupně přestávaly platit a dlužily mu 100 milionů korun. Nechtěl je po nich vymáhat, protože všichni plánovali vytvořit jednu velkou společnost, která by ovládla trh.

Vymáhání by také bylo nákladné a věřil, že se mu nakonec podaří pro věřitele získat mnohonásobně více peněz prostřednictvím nově vzniklého subjektu. To se ale nestalo, dnes jsou již některé pohledávky promlčené.

Sýkora je mistrem světa z let 1996 a 2000, hrál také na olympijském turnaji v Salt Lake City 2002. V NHL nastupoval za San Jose, Chicago, Tampu Bay a Philadelphii, včetně play off má na kontě 274 zápasů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články