Hlavní obsah

NAGANO 25: Rána, která Haškovi zničila helmu. Aneb proč začal turnaj s modrou a končil s černou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tak trochu tajemství, které může neznalé v Síni slávy tuzemského hokeje lehounce zmást. Ve vitríně, která vzpomíná na nejslavnější český triumf v Naganu, je také výstroj hrdiny Dominika Haška včetně modré helmy. Jenže na fotografiích vedle vidíte, že ve zlatém finále proti Rusku má ve skutečnosti černou. Něco neštymuje? Ne! Vskutku ta modrá je originálem, neboť Hašek musel na turnaji použít helmy dvě. Tu původní mu „zničili" Rusové v prvním vzájemném střetu ve skupině, který se na den přesně odehrál před 25 lety. A který rovněž přinesl i jedinou českou prohru v Japonsku a nasměroval tým na složitější pouť ke zlatu.

Foto: Profimedia.cz

Český brankář Dominik Hašek vyřazovací část turnaje odchytal s černou helmou.

Článek

I po čtvrtstoletí chrlí Hašek vzpomínky na poslední zápas ve skupině, jako by se všechno odehrálo předevčírem. A tak přesně popisuje také ránu Valerije Kamenského z 10. minuty, která poničila jeho helmu. „Byla to střela z úhlu, šel jsem do kolen, ale on to trefil nahoru. Věděl jsem, že nemohu uhnout, protože by to byl gól, a tak jsem tam hlavu udržel. A nebudu vám lhát – rána to tedy byla," říká Hašek pro Sport.cz.

I z kamer bylo patrné, jak z levé strany odletěl kus helmy, který skončil za brankou. Rozhodčí Fraser ale hru nepřerušil, než po minutě a půl Jaromír Jágr narazil do zdi jménem Boris Mironov. Otřesený a s bolavým ramenem tak už v polovině úvodní třetiny odkulhal do šatny a nikdo příliš nevěnoval pozornost tomu, že Haškovi něco na přilbě chybí.

Foto: Djansezian Kevork, ČTK/AP

Dominik Hašek v zápase proti Finsku. Základní část odchytal v modré helmě, v play off musel nasadit černou.

Teprve opakované televizní záběry „tajemství" odhalily, přičemž Robert Záruba v přenose vše okomentoval slovy: „To byla strašná dělovka." A sám Hašek přidává: „Naštěstí udělal menší díru do helmy, ne do mé hlavy."

25let od Nagana
Sport.cz vám přináší seriál, který každý den připomene nejdůležitější události hokejového Turnaje století v Naganu a vrátí čtenáře o 25 let zpět. Držíme se posloupnosti tehdejších událostí, a tak dnes přinášíme příběh zápasu s Ruskem, který Češi 16. února 1998 prohráli 1:2. Dominik Hašek v něm přišel o modrou helmu. Zítra se zaměříme na kauzu obránce Ulfa Samuelssona, který neoprávněně hrál za Švédsko.

Zápas s ní i tak dochytal, aby po něm zjistil, že už se nedá opravit. Sáhl tedy po záložní černé, kterou v sezoně používal v Buffalu a měl tak trochu obavy, zda mu to projde. Před Naganem si totiž nechal udělat speciální pro olympiádu v modré barvě, aby „lícoval" se svými parťáky v poli. „Bál jsem se, že nemůžu mít jinou barvu. Když praskla ta modrá, nevěděl jsem, co bude, ale uklidnili mě, že gólman může chytat s jakou chce."

Událost s helmou však byla pouze nicotnou záležitostí, které si tehdy příliš nevšímala ani tuzemská média. Mnohem víc se samozřejmě řešila smolná prohra, po které Češi přišli o vítězství ve skupině a možnosti jít ve čtvrtfinále na Bělorusko, a vyhnout se tak zámořským gigantům. V duelu přitom od poloviny vedli 1:0, než přišlo kritických deset vteřin ve třetí části, po kterých Rusové otočili průběh na 2:1 z jejich pohledu.

Nejprve vyrovnal skrytou střelou přes obránce Valerij Bure, mladší bratr slavnějšího Pavla, pak v pádu a s velkým štěstím přidal druhý gól Alexej Žamnov. „Pro vývoj utkání bylo rozhodující, že jsme museli často hrát v oslabení, což nám vzalo hodně sil," říkal tenkrát trenér Slavomír Lener a útočník Martin Straka ho doplňoval: „Něco podobného nepamatuji, potkala nás strašná smůla."

Příklep s Dominikem HaškemVideo: Sport.cz

Zároveň ale průběh duelu donutil trenéry k lehkým změnám. Nechali sedět útočníka Jana Čalouna, kterého na play off u Patery s Procházkou nahradil Milan Hejduk a Jaromír Jágr, který se po první přestávce vrátil, chodil často na led obstřídání, aby dostal minuty.

Oba tahy se později tuze vyplatily.

Dál už tu pouť znáte, a tak teď v Síni slávy má Nagano čestné místo včetně modré helmy. Tajemstvím tak spíše zůstává, kde je ta černá, protože o ní ani Hašek nemá ponětí.

Reklama