Hlavní obsah

NAGANO 25: Zlomený Gretzky aneb Jak se Kanadě zbortil zlatý sen: Češi? Něco odporného!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seděl na střídačce a se zarudlýma očima jen tupě civěl před sebe. Zatímco jeho spoluhráči si po prohraném semifinále podávali na ledě ruce s vítěznými Čechy, Wayne Gretzky jen těžce vstřebával, že jedinou cennou trofej, která mu v jeho bohaté hokejové sbírce chybí, v Naganu nezíská. A že se olympijského zlata nedočká vlastně už nikdy, neboť pro jednoho z nejlepších hokejistů historie jde o derniéru v kanadské reprezentaci.

Foto: ČTK / AP / Willens Kathy, Profimedia.cz

Wayne Gretzky si po semifinále v Naganu podává ruku s Jaromírem Jágrem.

Článek

Když výběr kolébky hokeje dorazil do Nagana a vybraní hráči vešli do tiskového střediska, zasáhnout musela dokonce policie. Nápor a počet novinářů byly tak velké, že strážníci měli obavy o zdraví hokejistů. Zvlášť v případě Gretzkého, jenž se stal i mezi japonskými fanoušky nejobletovanějším borcem z NHL, která vůbec poprvé v historii kvůli turnaji pod pěti kruhy přerušila na dva týdny sezonu.

„Vůbec jsem neměl ponětí, jak moc je kanadský hokej v Japonsku populární," usmíval se Gretzky, jenž v 37 letech na sklonku kariéry zažíval vůbec první olympiádu. „Přivezli jsme nejsilnější tým Kanady, za jaký jsem kdy hrál," vyprávěl majitel desíti Art Ross Trophy a devíti Hart Trophy.

Foto: ČTK / AP / Willens Kathy, Profimedia.cz

Hvězdný Kanaďan Wayne Gretzky v obležení novinářů po svém příletu do Nagana.

Soupiska Kanady skutečně vzbuzovala obrovský respekt. Generální manažer Bobby Clarke sestavil tým, jenž v brance stál na Patricku Royovi, obranu řídil Ray Bourque a v útoku byly takové hvězdy jako Gretzky, kapitán Eric Lindros, Brendan Shanahan, Joe Nieuwendyk, Joe Sakic nebo Steve Yzerman.

25let od Nagana
Sport.cz vám přináší seriál, který každý den připomene nejdůležitější události hokejového Turnaje století v Naganu a vrátí čtenáře o 25 let zpět. Držíme se posloupnosti tehdejších událostí, a tak dnes přinášíme příběh favorizované Kanady, která 14. února navázala na úvodní výhru s Běloruskem a porazila v prvním ostrém testu Švédy. Výběr kolébky hokeje ale v semifinále nestačil na Čechy a nakonec skončil bez medaile. Zítra přineseme zápas Česka s Kazachstánem, který místo hokeje připomínal místy řežbu.

A to ještě doma zůstali forvardi Paul Kariya, jehož do země jeho předků nepustilo vážné zranění hlavy, či šestinásobný vítěz Stanley Cupu Mark Messier, místo něhož dostal překvapivě přednost Rob Zamuner.

„Cokoliv jiného než zlato by bylo velkým zklamáním. Náš tým je ze všech nejlepší, proto bychom měli vyhrát," hrdě hlásil pořízek Lindros, že 46 let dlouhé kanadské čekání na olympijský triumf už prostě musí skončit.

Základní skupinou svěřenci trenéra Marca Crawforda prolétli bez ztráty bodu. Povinnou výhru 5:0 nad Běloruskem následovalo o den později v sobotu 14. února; na den přesně před 25 lety; vítězství 3:2 nad Švédy v prvním opravdu ostrém testu. A na závěr sladký triumf 4:1 nad USA, kterým se tak Kanaďané pomstili za rok a půl starou bolestnou porážku ve finále Světového poháru.

Odměnou za prvenství ve skupině tak byl snadný soupeř pro čtvrtfinále. Kazachstán sice favorité porazili 4:1, pro zbytek turnaje ale přišli o zraněného Sakika. Přesto nepochybovali, že semifinále proti Česku zvládnou i bez něj...

Nezvládli. Už v základní části byli kvůli famóznímu brankáři Dominiku Haškovi blízko porážky, v čase 58:57 ale Linden srovnal na 1:1 a poslal bitvu o finále do prodloužení.

Foto: ČTK / AP / Deryk Hans , Profimedia.cz

Dominik Hašek likviduje samostatný nájezd kapitána Kanady Erika Lindrose.

„Měli jsme hrát na fotbalovém hřišti, protože přesně tak ten zápas vypadal. Od chvíle, kdy se Češi dostali do vedení, ani nevstoupili do našeho pásma. Nebyl to hokej. Bylo to odporné, jako bruslit přes suchý zip," stál si za svým ještě po 19 letech kanadský útočník Theoren Fleury.

„V prodloužení jsme dominovali, na šance jsme vyhráli snad 6:0, jenže Hašek se doslova stavěl na hlavu," kroutil hlavou kouč Crawford a mínil, že Češi spoléhali na nájezdy, jichž se nebáli tolik jako jeho tým. Vždyť v NHL nájezdy po nerozhodném výsledku do té doby neznali, zavedeny byly až o sedm let později.

Čechům stačil jediný gól Reichla z první série, neboť Crawfordem vybraná pětice Fleury, Bourque, Nieuwendyk, Lindros a Shanahan si na Haška nepřišla. Ještě dlouhé měsíce a roky poté dostával kanadský kouč ve své vlasti od hokejových expertů sežrat, proč pro nájezdy neukázal na svou největší hvězdu.

„Vynechat Gretzkého a dát tam Raye (Bourquea) bylo špatné rozhodnutí," kroutil hlavou GM Clarke.

„Nikdy se toho prokletí nezbavím. Na hrob mi jednou napíšou: Tady leží trenér, který v Naganu neposlal na nájezd Waynea Gretzkého," přiznával i po 20 letech Crawford v dokumentu Nagano Tapes (Pásky z Nagana), který mapoval Turnaj století 1998.

A tak Gretzky s hlavou skloněnou zůstal jen sedět na střídačce. „Slovy se ani nedá popsat, jak se cítím. Zlatá medaile mi asi nebyla souzena," říkal pár minut po zápase a zadržoval slzy.

Foto: ČTK / AP / Chiasson Paul, Profimedia.cz

Zklamaný kanadský útočník Wayne Gretzky po semifinálové porážce s Českou republikou.

„Je to zdrcující. Neprohráli jsme ani jeden zápas, přesto do finále nemůžeme," klopil zrak velikán, jenž v Naganu posbíral čtyři asistence.

Bylo jasné, že duel o bronz s Finy o dva dny později je pro celý kanadský tým prakticky bezvýznamný.

Taky že v něm padl 2:3 a místo vytouženého zlata se největší favorit vracel domů bez medaile. „Myšlenkami jsme v tom zápase vůbec nebyli," přiznal Lindros.

To vše kvůli Čechům...

Reklama