Hlavní obsah

NAGANO 25: Masér chtěl kvůli Jágrovi k psychiatrovi. Byl jsem zvyklý na servis z NHL, hájí se dnes hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro před každou přestávkou mizel do šaten dřív než zbytek týmu. Opakovaně si Jaromír Jágr stěžoval na ztupené brusle, za něž dost možná mohla zvláštní podlaha v útrobách naganské arény Big Hat, nicméně kustod a masér Václav Šašek se i kvůli vysokým nárokům české hvězdy v průběhu zlaté olympijské jízdy téměř proměnil v osobního Jágrova sluhu. A tak na tréninku před vyhlíženým semifinále proti Kanadě Šašek Jágrovi přinesl podepsanou „žádost" od masérů a kustodů, v níž stálo: „Vážený pane Jágr, žádáme vás laskavě o jednu hodinu dovolené dne 19. 2. 1998. Důvod: návštěva psychiatra. Děkujeme za kladné vyřízení žádosti, šéfe."

Věčně tupé brusle Jaromíra Jágra. Z NHL byl zvyklý na jiný servis, než dostával v reprezentaciVideo: Sport.cz

 
Článek

Byl to trénink plný srandiček, protože tým se po vítězném čtvrtfinále nad Američany začal vznášet v euforii. A tak hokejisté českým žurnalistům kupříkladu prozrazovali, že už u nich v kabině nefrčí skupina Kabát, která zněla při zlatém tažení ve Vídni o dva roky dřív, že je teď číslem 1 Michal David. V dobrém rozmaru přispěchal za novináři také Václav Šašek, aby jim ukázal svou žádost pro Jaromíra Jágra.

Byla sice v prvé řadě pro obveselení, jenže taky v ní byl kus tvrdé reality, neboť ho Jágr s věčným brbláním na kvalitu nabroušených bruslí už mučil.

25 let od Nagana
Sport.cz vám přináší seriál, který každý den připomene nejdůležitější události hokejového Turnaje století v Naganu a vrátí čtenáře o 25 let zpět. Držíme se posloupnosti tehdejších událostí, a tak dnes přinášíme příběh z 19. února 1998, kdy na tréninku prosil masér Šašek Jaromíra Jágra o hodinu dovolené. Zítra se zaměříme vítězné nájezdy ze semifinále s Kanadou.

„On z toho měl už komplex! A já taky. Vsugerovával si, že má tupé brusle. Byl jak ženská, když má ty své dny. Dělat to pro něj někdo psychicky trochu labilní, tak se oběsí! Anebo uteče z Nagana a dojde domů pešky," vzpomínal Šašek po deseti letech od olympiády pro Aha!

Leckdo věčné Jágrovy nářky dával do souvislosti s podlahou v aréně, která tupila brusle všem. Jenže Šašek udělal i jeden test. Nechal brusle Jágrovi přebrousit u kanadského týmu, pak mu je naservíroval. Ovšem stejně od hvězdného útočníka dostal vynadáno, že se na to vykašlal, protože se vůbec nic na nožích nezměnilo.

„Chudák Vašek už nevěděl, co dělat, protože Jarda byl furt nespokojený. Když se objevil v kabině, Venca jen říkal: Ty blázne, už je tady zase. Já jsem z něj tak rozpálenej, že když mi hodíš na záda vajíčka, budeme mít volská oka. U Jardy to ale byla asi psychika," říkal před pár lety masér Pavel Křížek, Šaškův dlouholetý parťák u reprezentace.

Byli jsme pověrčiví. Jednou jsme na slona zapomněli sáhnout a nevyplatilo se, vzpomíná Josef BeránekVideo: Sport.cz

Kdo by čekal, že zlatá odměna v Naganu i čas tehdejší kritiku obrousily, mýlil by se. Když teď dostal Jaromír Jágr od Sport.cz dotaz na své tehdejší strasti s bruslemi, kvůli kterým si chtěl brát Šašek dovolenou, znovu volil přísnější tón. „Člověk z NHL je zvyklý na určitý servis. Když pak přijede do národního týmu, kde byli kustodi z české ligy, tak je to o něčem jiném. Srovnám to s lyžemi. Pokud ti je někdo dobře nenamaže, nemůžeš vyhrát. Stejné je to s bruslemi. Někdo je na ně citlivější. V profesionálním sportu rozhodují detaily a pokud není servis, jaký má... Jak jsem náročný na sebe, tak jsem náročný na ostatní," řekl Jágr.

A přidal příběh, jak kustodům před jedním zápasem chybělo v kabině zařízení na opravu nýtků u bruslí, protože zůstalo v jiné aréně. Jágr se tak neobjevil na rozbruslení a trnul, jestli stihne zápas. „Trošku nervy."

Jágrova náročnost se projevovala i jinak. Po jednom svém nočním tréninku zaklepal v jednu v noci na maséry s tím, že chce masáž a u toho se dívat na Vlastu Buriana.

Splnili mu to.

Šašek byl dobrou duší reprezentace (před třemi lety zemřel). K hokeji ho přivedl jeho litvínovský kamarád a soused Ivan Hlinka, on u národního týmu působil od roku 1976. Byl u zlata v Praze i ve Vídni, kde právě jemu patřila „odrhovačka" od Kabátů „Vašku, ty jsi klasa chlap", kterou mu po zápasech pouštěli hráči. Byť po vítězném finále si nejspíš tehdejší premiér Václav Klaus myslel, že náleží jemu. Kouč Luděk Bukač říkal, že je placený, aby u reprezentace dělal dobrou náladu.

Kde skončil skleněný slon z Nagana?Video: Sport.cz

Do Nagana pak přivezl i ikonického skleněného slona, kterého nechal vyrobit u karlovarského skláře a bývalého hokejisty Milana Mottla. Hráči ho pro štěstí hladili, avšak v posledním duelu skupiny proti Rusku zapomněli a prohrálo se. V play off tak Šašek raději stával se slonem u dveří šatny, aby na vítězný rituál došlo.

Po vítězném finále následně hráči odhlasovali, že originál dostane Dominik Hašek, zbytku ale Mottlova sklárna vyrobila repliky. Byly však tak dokonalé, že Hašek má nyní slony dva a netuší, který z nich je skutečně ten z Nagana.

Reklama

Související témata: