Hlavní obsah

Slovenský mág zase čaroval. Za vysněnou NHL jde postupnými krůčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový talent v brance slovenský hokej neměl pořádně dlouhou dobu. Vždyť Adam Gajan je nejvýše draftovaným slovenským gólmanem v historii, v letošním výběru mladíků NHL po něm sáhlo Chicago ze 35. pozice. Výše žádný brankář nebyl. A teď nadaný rodák z Popradu deptá soupeřovy střelce i na mistrovství světa dvacítek. Po vítězství nad Českem vychytal i Švýcary, dokonce zapsal nulu.

Foto: IIHF

Slovenský brankář Adam Gajan podal opět bezchybný výkon.

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Nebyla to žádná snadná nula. Na Gajana letělo hned 36 střel, ale při vítězství 3:0 pochytal všechny. „Mnohokrát jsme propadli. Kdyby nebyl v brance, bůhví jak by to dopadlo. Patří mu velký dík,“ ocenil ho spoluhráč z útoku Samuel Honzek.

Ten zapsal vítězný gól už v 9. minutě. Slováci přitom byli většinu zápasu horší, pod tlakem. „Soupeř byl čerstvý, my jsme trochu tahali nohy,“ připustil Honzek.

Ovšem s Gajanem v zádech naši východní sousedé zapsali druhé vítězství ve dvou dnech, když si tři body pojistili dvěma trefami do prázdné branky. „Po včerejšku jsem měl hodně těžké nohy. Ale dostal jsem se do toho a pak už jsem se cítil dobře. Super zápas, ubojovali jsme to,“ liboval si 19letý gólman po další těžké šichtě.

„Ale chytat dvakrát za sebou mi nevadí. Z klubu jsem na to zvyklý. Možná je to pro mě ještě lepší,“ mínil. Svá slova potvrdil například zkraje třetí třetiny, kdy se v oslabení výtečně přesunul proti osamocenému Weberovi a zákrokem lapačkou ubránil těsný slovenský náskok.

Cestu za snem do NHL sice zahájil slibným draftem, ale jde postupnými krůčky. Letos chytá v americké USHL, která je přípravou pro prestižní univerzitní ligu NCAA, kde bude od příští sezony působit v Minnesotě.

Dost těží ze své postavy, se 190 centimetry ale neztratil ani kapku mrštnosti. To ukazoval už na minulém šampionátu a také v úterý proti Čechům, jimž pochytal 27 střel a s inkasovanými góly nemohl dělat nic. Ačkoliv Slováci mají na turnaji i Samuela Urbana, hrdinu výběru do osmnácti let, který v dubnu skončil na mistrovství čtvrtý, jejich jasnou jedničkou je Gajan. „Na tlak jsem si zvykl. Už ho neřeším,“ dodal.

Reklama