Hlavní obsah

Trenér českých házenkářů Sabaté byl po výhře hospitalizován

Trenér českých házenkářů Xavier Sabaté byl po středeční výhře nad Islandem v domácím utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Brně hospitalizován. Španělského kouče trápí chronické problémy, blíže svaz jeho potíže nespecifikoval. Realizační tým před nedělní odvetou na Islandu doplnil bývalý reprezentační trenér Jan Filip a stávající asistent Jan Běloch, který původně neměl na sever Evropy odcestovat. Není ovšem vyloučené, že by se Sabaté k mužstvu ještě stihl vrátit.

Foto: Ivo Dudek/Český svaz házené

Španělský trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabaté.

Článek

"Určitě je to komplikace. Každopádně pracujeme v širokém realizačním týmu a pevně věřím, že situaci zvládneme," uvedl v tiskové zprávě španělský asistent trenéra Josep Espar Moya.

Filip s Bělochem doplnili realizační tým přímo na přání Sabatého. První jmenovaný se vrací k národnímu celku po více než dvou letech. Předloni v lednu Filipa spolu s druhým trenérem Danielem Kubešem tehdejší svazová exekutiva za podivných okolností odvolala od mužstva poté, co reprezentace na poslední chvíli kvůli masivnímu výskytu koronaviru v týmu odřekla účast na mistrovství světa v Egyptě. Běloch je Sabatého asistentem, ale původně neměl v plánu cestovat s výběrem na Island.

"Zareagovali jsme rychle, pro odvetu jsme doplnili realizační tým. Zároveň jsme se Xavim v úzkém kontaktu. V tuto chvíli je ale samozřejmě zdraví to nejhlavnější," řekl Moya, který nevyloučil, že by Sabaté v případě zlepšení stavu mohl na Island nakonec vyrazit. "Tato varianta je také ve hře, máme plán A i B," uvedl Moya.

Sabaté nepochybuje, že mužstvo situaci zvládne. "Jsem přesvědčený o tom, že realizační tým v čele s Josepem a Janem Filipem i Janem Bělochem zvládnou tým připravit. Nemám o tom pochyb," vzkázal z brněnské nemocnice Sabaté, jenž převzal českou reprezentaci vloni na konci února.

Jeho tým ve středu doma nad Islandem překvapivě zvítězil 22:17, po třech z šesti zápasů kvalifikace zůstal bodově stoprocentní a má na dosah postup. Definitivu účasti na šampionátu v příštím roce v Německu mohou Češi získat o víkendu, duel na Islandu odehrají v neděli od 17:00.

Reklama