Hlavní obsah

Kouzlo Vodovky naposled zafungovalo! Top výkon, chválí kouč házenkářů po skalpu Islandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Derniéra úspěšná. Ve Vodovce selhávají čeští házenkáři jen výjimečně. V této brněnské hale si v minulosti poradili například s Francií, Německem nebo Islandem. Právě Seveřany porazili před bouřlivými kulisami i nyní v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy 2024. Výhrou 22:17 se výrazně přiblížili k postupu na šampionát, po třech zápasech zůstávají stoprocentní.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Nečekaný skalp! Čeští házenkáři slaví cennou výhru nad Islandem.

Článek

„Tohle byl prostě výkon na top úrovni. Úžasné. Jsem ohromně hrdý na práci kluků. Je neuvěřitelné porazit tak skvělý tým jako Island," žasl španělský trenér českého výběru Xavier Sabate, jenž už před duelem hovořil o Seveřanech jako o jednom ze šesti nejlepších týmů světa.

Na nedávném mistrovství světa skončil Island zklamaný až na 12. pozici, v průměru ovšem sázel soupeřům přes 34 gólů. Teď však národním tým dovolil silnému soupeři jen polovinu! Bezchybně fungoval 21letý pilíř obrany Matěj Havran a bránu zavřel se 45% úspěšností Tomáš Mrkva. „Byl fantastický. Ale celá defenziva fungovala parádně," oceňoval kouč.

Po nervózním úvodu Češi převzali vedení, které drželi už celý zápas. V útoku hráli trpělivě a zaznamenali pouhých šest ztrát. Island se v úvodu druhé půle dotáhl na 12:13, ovšem poté téměř čtvrthodinu neskóroval a domácí si vytvořili klíčový sedmibrankový náskok. Ten už nepustili a mohli v euforii slavit cenné vítězství.

„Zásadní byl týmový faktor a týmový duch. Je neskutečné, jak tihle kluci pracují, věří si a jak se zlepšují. Mají skvělé odhodlání," chválil Sabate. Vyzdvihoval zejména vyspělé výkony mladíků. Vedle Havrana například i 23letého Matěje Klímy nebo 21letého Jonáše Patzela. „Ale hráli jsme jako tým, jinak by to nešlo," pokračoval španělský stratég.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabate

Výhrou se český tým vyšvihl do čela průběžné kvalifikační tabulky a už jen úplné selhání v zápasech s Estonskem a Izraelem by ho mohlo připravit o postup na šampionát. Stvrdit ho mohou už v neděli v odvetě v Reykjavíku. „Teď však hlavně musíme oslavit tohle vítězství," usmál se Sabate. „Znamená to pro nás hodně. Jdeme správným směrem," doplnil.

K výhře české házenkáře dovedla fantastická brněnská atmosféra. „Chci poděkovat divákům. Vytvořili naprosté peklo, po kterém jsme toužili. Byla to fantazie. Chytání jsem si naprosto užíval," rozplýval se brankář Mrkva.

O to víc však reprezentanty může mrzet, že nejspíš šlo o derniéru na Vodovce. Hala totiž nemá tribuny na obou podélných stranách a od příští sezony nebude dostávat od Evropské házenkářské federace výjimku. „Je to velká škoda, vždycky jsme tu hráli dobře. Rozloučili jsme se důstojně. Ale nedá se nic dělat, regule jsou regule," usmál se 34letý gólman Kielu.

Reklama

Související témata: