Hlavní obsah

Hledá se pilot. Zn.: Rychle. Kdo nahradí Hamiltona? Spekuluje se o hodně známých jménech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lewis Hamilton po této sezoně opustí Mercedes a stane se z něj pilot Ferrari. Jeho krok ale může v F1 spustit „melu“, protože o atraktivní sedačku u Mercedesu, který se nikdy netají velkými ambicemi, bude rozhodně mezi jezdci zájem. „Je to příležitost, abychom udělali něco odvážného,“ řekl v pátek při rozhovoru s novináři šéf stáje Mercedes Toto Wolff. Co si ale pod slůvkem „odvážného“ představit?

Foto: Profimedia.cz

Fernando Alonso a Lewis Hamilton v roce 2023.

Článek

Zůstane jim George Russell, jenže koho vybrat k němu? Po překvapivém čtvrtečním oznámení Lewise Hamiltona se rozjíždí hledání jeho nástupce u Mercedesu. A byť se může zdát, že je na všechno dost času, protože Brit odejde až po této sezoně, není to tak docela pravda.

„V posledních dnech bylo podepsaných pár kontraktů s jezdci, na které bychom se podívali (Leclerc, Norris). Bylo by to zajímavé, ale načasování všeho nás trochu pohryzalo,“ přiznal Wolff.

Jaké možnosti se tedy rýsují? Tou nejjednodušší variantou se zdá zlákat Carlose Sainze, tedy vzít toho, kdo o flek u Ferrari kvůli Hamiltonovi přišel. Jenže Španěl – i díky spojení jeho otce – je hlavním kandidátem automobilky Audi, která do F1 vstoupí v roce 2026. Pro Mercedes by to tak byla jen roční „nouzovka“.

„Novinky o mé budoucnosti budou oznámeny později,“ uvedl Sainz.

Pak je tu další Španěl, jistý Fernando Alonso. Některé zahraniční weby už psaly, že je v kontaktu s Toto Wolffem, má se ale rozhodnout až po úvodních testech této sezony. „Strašně rád bych ho viděl v Mercedesu místo Lewise,“ řekl kupříkladu Jenson Button, šampion F1 z roku 2009.

Jeho angažmá by dozajista od Wolffa a spol. „bylo odvážné“. Vždyť v sezoně 2025 bude mít 44 roků, navíc je tu i jeden velký škraloup z minulosti. V roce 2007 byl klíčovým hybatelem ve špionážní aféře, která potopila McLaren (tehdy úzce spjatý s Mercedesem).

„Fernando má s Mercedesem nějakou historii, která nebyla vždy nejlepší,“ řekl Wolff v roce 2017. Ale znáte to – čas všechno zahojí.

Jsou tu ale i jiná zajímá jména. Mick Schumacher, syn sedminásobného šampiona, je pořád oficiálně rezervním jezdcem Mercedesu. Je Wolffovým chráněncem, nicméně v minulé sezoně v F1 nezávodil a nejspíš se nedočká ani letos, protože našel místo ve světovém šampionátu vytrvalostních závodů WEC.

Spekuluje se také o návratu čtyřnásobného mistra světa Sebastiena Vettela z penze. „Myslím, že se rozhodl úplně skončit se závoděním. Bavíme se spolu pravidelně a shodou okolností jsme si povídali i ve čtvrtek, ale ne kvůli tomu, aby u nás mohl v budoucnosti jezdit,“ uvedl Wolff.

Ale vzpomeňte si, jak v roce 2010 vytáhl Mercedes z penze Michaela Schumachera…

Možností je i angažmá Alexe Albona, které se zdá pravděpodobné třeba Josefu Královi, bývalému pilotovi a dnes komentátorovi F1, či Estebana Ocona. Nebo jít jinou odvážnou cestou a rozrazit dveře mladí. Ital Andrea Kimi Antonelli má sedmnáct, letos ho čeká premiérová sezona F2 a Mercedes ho má ve svém juniorském programu.

„Kdybyste mi před dvěma dny řekli, že Lewis půjde do Ferrari, nevěřil bych, že je to možné. Smlouva je dobrá jen v případě, že pilot i tým skutečně chtějí spolu závodit. Na jezdeckém trhu se může stát cokoliv a nám se pak otevřou nečekané příležitosti,“ tvrdí Wolff.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články