Hlavní obsah

Lákavá šance pro Rusy. Zlato by bylo téměř jisté, má to ale háček

Určitá šance bojovat o medaile se otevírá i pro ruské reprezentanty. A to v motoristické disciplíně, kde nemají téměř žádnou konkurenci. O to lákavější to pro ně může být. Ale jejich start v nadcházejícím ročníku mistroství Evropy na ledové ploché dráze má striktní podmínku - s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu je to účast v roli neutrálního závodníka bez vlajky a hymny. Další podmínka? Zřeknutí se (jakékoli podpory prezidenta) Putina. Alespoň tak zvažovaný plán vedení evropského motosportu (FIM Europe) nastiňuje web przeglad.sportowy.pl. Situace se řeší v souvislosti s nadcházejícím finále ME v únoru příštího roku na polském ledě v Sanoku, ale kontext je širší.

Foto: Ludmila Žlábkvá, Právo

Ledová plochá dráha - ilustrační foto.

Článek

Za jakých okolností by byl start ruského zástupce možný, když až na výjimky (tenis, NHL), je něco podobného ve většině sportů striktně zapovězeno? Lze to uskutečnit. Ve startovní listině se s tím už teď počítá.

„Místo je ponecháno pro případ, že Mezinárodní olympijský výbor učiní kontroverzní rozhodnutí a umožní ruským sportovcům účast v soutěži v případě, že se zřeknou Putina. Pokud by se tak stalo, vystoupil by takový motorkář v Sanoku," cituje polský web anonymní zdroj z řízení motosportu.

O případném zásahu MOV se delší dobu diskutuje. Ale není jasné, jestli tento krok, který má umožnit Rusům start především na příštích OH 2024 v Paříži a v kvalifikačních bitvách před nimi, bude schválen.

S tím by se už v první vlně mohla ´svézt´ i neolympijská plochá dráha. Teď ta ledová, ve které Rusové neohroženě kralují. V málokterém odvětví je dominance té či oné země tak výrazná jako je tomu právě v případě ruských jezdců závodících na speciálech s kovovými hřeby na kolech.

Konkurenti proti nim prakticky nemají šanci. Sbírají tituly. Dá se předpokládat, že start některého z jejich lídrů by v Sanoku znamenal prakticky jistou zlatou medaili.

Jejich nadvládu jen tu a tam naruší jezdec z jiné země. Dařilo se to kdysi i českým plošinářům. V minulé zimě Rusové také dominovali, ale po invazi jejich země na Ukrajinu je FIM vyřadila. Ruský návrh, že by bylo nejférovější soutěž ukončit a nepokračovat, FIM nevyslyšela.

Nejbližší ME bude ve dnech 25. a 26. února 2023 hostit Sanok. FIM Europe už rozdělila místa pro tuto soutěž. Přímo pro Rusy samozřejmě žádná volná místa nejsou, ale pro „neutrální barvy" je přinejmenším jeden volný post. Šance pro vybraného Rusa...

Do závodů na klasické ploché dráze Rusové letos na mezinárodní scéně už vůbec nezasáhli. Artjom Laguta tak nemohl obhajovat titul v prestižním seriálu Grand Prix. Polsko, země plošině zaslíbená, má pro příští rok plán pustit do své ligové soutěže ruské jezdce, kteří budou mít i polský pas a licenci. Mohl by to být i Laguta. Je otázkou, jestli bude polské barvy hájit i na mezinárodní scéně. Pokud ano, zjevně by musel začít v kvalifikačních kolech.

Startovaní listina GP je už pár týdnů hotová. Stejně tak kalendář, v programu je i pražská Markéta, kde se pojede 3. června (předprodej vstupenek už byl zahájen). Ruská GP stejně jako jezdci z Ruska opět chybí.

Reklama