Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Titul? Pro Třinec možná na dlouho poslední šance. Kdy jindy než teď, Sparto!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O velikonočních svátcích si hokejoví fanoušci přijdou na své. V neděli startuje baráž o extraligu mezi Kladnem a Jihlavou, o den později začíná finále Třince se Spartou.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia.

Oficiální hrací puky týmů HC Oceláři Třinec a HC Sparta Praha pro finále play-off hokejové extraligy 2022.

Článek

Finále bude soubojem obrovské síly nejen v útoku, ale teď už i v obraně a bráně díky skvělému brankáři Hudáčkovi na straně jedné proti jednomu z nejzkušenějších týmů v play off od nadvlády Vsetína na konci minulého století. Třinec má charakterní hráče, kteří umějí play off hrát a jsou schopni celých 60 minut dodržovat taktiku, což je ve vyřazovacích bojích největší deviza.

Strašně špatně se mi tipuje, kdo nakonec urve zlato. Je těžké odhadovat, jak to dopadne, když na sebe narazí tak hráčsky silný tým proti takticky skvěle vybavenému mužstvu. Bude to finále dvou různých stylů.

Oba týmy prostě mají něco unikátního. Kdy jindy by Sparta měla vyhrát titul, když ne teď s takovým kádrem. Pro Třinec zase tahle sezona může být na dlouho tou poslední šancí na titul, protože to vypadá, že se mu tým po dlouhé době, kdy byl pohromadě, rozprchne. Včetně trenéra Varadi.

Sparta má obrovsky silný útok a měla dva výjimečné hráče, kteří se ukazovali v semifinále. Chlapíka s Tomáškem. K nim se přidávali výborně hrající Řepík se Sobotkou. Jenže ztráta Tomáška může být pro finále fatální. Nejen pro Spartu, ale i pro reprezentaci, protože Tomášek ukazoval, že je v neuvěřitelné formě. Dlouho jsem neviděl hráče zakončovat takhle přesnými střelami.

Překvapilo mě, že České Budějovice hrály některé zápasy v semifinále se Spartou úplně vyrovnaně. I ten poslední pátý. Neviděl jsem mezi oběma týmy nějaký zásadní rozdíl. Naopak Třinec s Mladou Boleslaví? Přestože Bolka tvrdí, že se Ocelářům postavila a hrála skvěle, stejně prohrála 0:4 na zápasy. Když přišly rozhodující momenty, Třinec je prostě ustál.

Hrozně těžko se odhaduje, jak moc bude třinecká defenzivní taktika působit na Spartu, jestli si s ní Jandačova parta poradí. A stejně tak bude zajímavé, jak těžké pro Třinec bude ubránit tři vyrovnané pětky Sparty, které jsou schopné během chvilky rozhodnout.

V baráži se vždycky všem zdá, že celek postupující z první ligy je na vítězné vlně, zatímco extraligista prožíval krizi. Myslím si ale, že Kladno žádnou krizi neprožívá a bude perfektně připravené. Především na brankáře Žukova, který v těžkých zápasech dlouhodobě vypadá velmi dobře.

Trenéra Dukly Viktora Ujčíka dobře znám, trénovali jsme proti sobě dorosty Slavie a Jihlavy. Vím, že to je kluk, který dokáže tým vyburcovat. Jde o emotivního trenéra; i v zákulisí třeba; a bude zajímavé sledovat, jak se Jihlava Kladnu postaví.

Rytíři se mi ale v této sezoně zdají silnější a připravenější než Jihlava. I kvůli osobě Tomáše Plekance, který hraje v obrovské formě. Do toho výborný Landon Bow v bráně, líbil se mi Adam Kubík. A jestli nastoupí Jaromír Jágr, na mladé hráče to může psychicky dost působit.

Tohle všechno mi říká, že Kladno baráž zvládne. Navzdory tomu, že na soutěžní zápas muselo čekat 40 dnů. Třeba se bude dvě třetiny rozkoukávat a pomaleji rozjíždět, ale série na čtyři vítězné zápasy je tak dlouhá, že rozdíl ve kvalitě se dřív nebo později stejně projeví.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.