Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Proč se na Pottera v Brightonu pískalo? De Bruyne jiné než krásné góly neumí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní stý gól Marcuse Rashforda v dresu Manchesteru United, další zakopnutí utrápeného Liverpoolu či pikantní zápas pro Grahama Pottera, trenéra Chelsea. Nejen tahle témata z Premier League ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz Made In England rozebírá Daniel Pudil, bývalý český reprezentant žijící v Anglii.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Marcus Rashford z Manchesteru United slaví gól na 1:0 v utkání proti West Hamu.

Článek

„Sto gólů za jeden klub! Komu se tohle v kariéře povede? Mezi vyvolené patří třeba Marcus Rashford, hvězda Manchesteru United. Kulatý gól byl navíc vítězný, přinesl důležitou výhru nad West Hamem. Byla to nádherná trefa po skvělém timingu a přesném úderu hlavou.

Rashfordovi je teprve pětadvacet, ještě může spoustu gólů přidat. Pokud mu vydrží zdraví, může hrát dalších deset nebo dvanáct let. Hned po zápase přiznal, že jeho statistiky nejsou takové, jaké by si představoval. Je to dravý útočník a často se dostává do šancí, ale možná mu chybí víc klidu v zakončení.

V United strávil zatím celou profesionální kariéru a jednou se může stát klubovou legendou, nakročeno k tomu má báječně. Jeho pozice je pevná a fanoušci ho milují i kvůli přesahu do civilního života. Rashfordova charita už pomohla mnoha lidem, třeba během pandemie rozdávala jídlo potřebným. Marcus si uvědomuje, že na světě není jen fotbal, jeho sociální inteligence je inspirující.

Mimochodem, na jubilejní gól Rashfordovi nahrál můj oblíbenec Christian Eriksen. Dobře si seběhl pro aut, sklepnul si to a Rashfordovi posadil na hlavu nádherný centr. Eriksena loni na EURO postihl srdeční kolaps, ale dokázal se vrátit ve stejně dobré, ne-li lepší formě.

Pomáhá mu, že United mají uprostřed hřiště ještě defenzivnějšího Casemira, a Eriksen může vytvářet šance pro ostatní. Fanoušci v létě kritizovali, že klub přivádí třicetiletého hráče, ovšem Christian v každém zápase dokazuje, že to byla správná volba. Jeho technika a fotbalové myšlení jsou na vynikající úrovni a k tomu ten příběh... Prostě pohádka!

Reds pod dekou

Začíná mi být líto Liverpoolu, který po víc než roce a půl poprvé prohrál doma. Do Leedsu bušil celý zápas a měl spoustu šancí, jenže na víc než jeden gól to nestačilo. Někdy se to takhle stává. Tlačíš a tlačíš, ale gól nedáš, ať se snažíš jakkoliv. Zato Leeds na konci dostal jeden míč do vápna a byl z toho gól... Smutná story pro Reds, ale takový fotbal někdy je.

Liverpool je pod dekou, což je stav, z kterého se těžko dostává každému týmu. Fanoušci začínají být nervózní a přou se, jestli by trenér Klopp měl odstoupit, nebo zůstat. A taky vyčítají vedení, že v létě bylo málo aktivní na přestupovém trhu. Kdyby byl tým v pohodě jako před rokem, vyhrál by na Leedsem 6:1 a nikdo by neřekl půl slova, jenže teď se na všechno nadře a obrana dělá laciné chyby.

Každý týden si říkám, že teď už to Liverpool přece musí prolomit, jenže je to s ním spíš horší. Boj o titul je při patnáctibodové ztrátě sci-fi, první Arsenal a druhé City mají super formu. Poháry ještě tak daleko nejsou, šest bodů není extra obrovská propast. Ale Liverpool už potřebuje začít vyhrávat, aby nemusel spoléhat na konec sezony. Musí zabrat už na podzim, aby do pauzy před mistrovstvím světa nasbíral nějaké body a byl o něco klidnější.

Kloppovu týmu se sice daří v Lize mistrů, což je příjemná náplast, ale Liverpool má rozhodně vyšší ambice. Je jasné, že se v Champions League bude snažit dojít co nejdál, ale jakmile se nebude dařit v domácí soutěži, může se to přenést i do pohárů a bude ještě víc zle.

Pískání na Pottera

Zajímavý a hořký zápas má za sebou Graham Potter, jenž se coby trenér Chelsea vrátil do Brightonu, kde býval úspěšný. Výsledek 1:4 pro něj představoval nejhorší možný scénář, ale taky to byla jeho teprve první porážka po nástupu do funkce. Chelsea se pod ním zvedla a hraje celkem kvalitní fotbal.

Foto: Reuters

Pascal Gross (uprostřed) střílí čtvrtý gól Brightonu proti Chelsea (4:1).

Jen ten výjezd do Brightonu... Byl to smolný zápas s dvěma vlastními góly, což je málo vídaný unikát. Po první půli Chelsea prohrávala 0:3, to by bylo složité otáčet i pro kterýkoliv jiný tým. Důležitým faktorem byla i speciální motivace hráčů Brightonu, kteří se proti svému bývalému trenérovi chtěli ukázat. Akorát mi připadá absurdní, že fanoušci na Pottera pískali, ačkoliv dobře vědí, co v klubu dokázal. Když odcházel na Stamford Bridge, Rackové byli čtvrtí.

Chelsea je zatím šestá a dál hraje o poháry, ale nemyslím, že se nahoru protlačí snadno. Pokud bude chtít dotírat na elitní tandem Arsenal & City, bude muset přidat a pravidelně vyhrávat. Kromě Chelsea na špici číhají další vlčáci: Tottenham, Manchester United, Newcastle...

Ještě bych se rád zastavil u gólu víkendu, Kevin De Bruyne to trefil fantasticky. Viděli jste jeho kouzelný přímák z 25 metrů do šibenice, kterým rozhodl o výhře City v Leicesteru? KDB je na takové góly expert, on snad nikdy nedá ošklivou branku. Když to kopne plackou, je to obrovská rána, což si pamatuju už z našich společných časů v Genku. City v něm mají obrovskou zbraň: bez De Bruyneho a Haalanda by to takhle lehce nešlo."

Reklama

Související témata: