Hlavní obsah

Krize přišla jen na letišti. Krmný deficit zahnal český silák japonskými cukrovinkami

Tokio

Nejsilnější muž české atletické výpravy se chystá do akce. Koulaře Tomáše Staňka čeká první velký závod od zisku evropského halového zlata, který bude mít netradiční schéma. Olympijská kvalifikace proběhne v Tokiu v úterý večer místního času, finále naopak ve čtvrtek dopoledne.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Koulař Tomáš Staněk před odletem na olympijské hry v Tokiu.

Článek

Podle českého rekordmana tím může lehce utrpět kvalita soutěže, která byla jedním z vrcholů posledního světového šampionátu v Dauhá. Tehdy se všichni medailisté vešli do rozmezí jednoho centimetru za hranicí 22,90 m a Staněk hlásil, že si připadal jako Alenka v říši divů a že snad museli v Dauhá vypnout gravitaci.

„Tím, že teď bude finále od 11 hodin, nečekám to tak divoké jako v Dauhá, i když kluci jsou ve formě, hlavně Crouser," připomněl Staněk výkonnost amerického esa, které už letos posunulo světový rekord v hale (22,82 m) i venku (23,37 m). „Záležet bude i na tom, komu nevadí ranní vstávání," tuší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk při pokusu na Memoriálu Josefa Odložila.

Samotnému mu brzký budíček nedělá potíže. „Kdybychom byli někde, kde jsou ráno mraky a tma, padla by na mě deka," ví. Jenže ne nadarmo je Japonsko označováno za zemi vycházejícího slunce.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

„Když jsem tu vstával dřív a vylezl ven, byl jsem zmuchlaný, ale jak svítilo sluníčko, popasoval jsem se se tím," věří, že by mu brzký start finále nedělal problém.

Jenže nejdřív je třeba se do něj probojovat, a to při současné kvalitě této disciplíny nebude hračka. Kvalifikační limit, který dává finálovou jistotu, má hodnotu 21,20 m. „A tím, že je kvalifikace večer, vzhledem k tabulkám se může stát, že bude třeba limit překonat," tuší Staněk.

Sám zatím tak daleko kouli ve venkovní části sezony neposlal, i vinou doléčování zranění měl po halovém titulu pomalejší rozjezd. „Ale teď už házím naplno, nic mě nebolí, metry už jsou také dobré," říká svěřenec Petra Stehlíka, který se na olympiádu naladil vítězstvím na vrhačském mítinku v Thumu v sezonním maximu 21,12 m.

Naděje pro Tokio

Po příletu do Tokia se chvilku rozkoukával. „První den přišla trochu krize na letišti. V letadle jsem koukal na filmy, pak jsme měli jedno jídlo, druhé a už jsme přistávali, tak to tam na mě dolehlo," přiznával. Následovalo pět hodin v útrobách letiště.

„To proti ostatním šlo, jen jsme byli v jedné místnosti a dlouho nejedli, tak se projevoval můj krmný deficit," smál se metrák a čtvrt vážící atlet. „Ale natlačil jsem do sebe místní cukrovinky a bylo to v pohodě. Pak jsem si zdříml v autobuse vedle nějakého menšího klučiny, snad jsem ho moc neutlačoval," vyprávěl dobře naladěný Staněk.

Reklama