Hlavní obsah

Průvodce ZOH 2022 v Pekingu: Čeští hokejisté mají první body!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Olympijské hry v Pekingu začaly. V pátek 4. února hry oficiálně otevírá zahajovací ceremoniál, boje pod legendárními pěti kruhy však trvají už o úterý. Podívejte se kdy, kde a koho na olympiádě sledovat, jaký je časový posun nebo jak se vyvíjí medailové pořadí.

Foto: Phil Noble, Reuters

Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu začínají 4. února. (Ilustrační foto)

Článek

Hokej na ZOH: Kdy hrají Češi?

Reprezentace mužů pod vedením trenéra Filipa Pešána vstoupila do turnaje 9. února překvapivou prohrou s Dánskem, o dva dny později udolala Švýcarsko po nájezdech.

Poprvé v historii olympiády reprezentovaly Českou republiku také hokejistky. Ty po postupu ze základní skupiny narazily ve čtvrtfinále na favorizovaný tým USA, kterému po tuhém boji nakonec podlehly 1:4.

Martina Sáblíková získala bronz

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková byla blízko další olympijské medaile již na trati na 3000 m, kde však nakonec dojela čtvrtá. Chuť si spravila na své oblíbené pětikilometrové trati, kde získala již svůj sedmý olympijský kov.

Češi na ZOH 2022 v Pekingu

Česká republika bude mít v Pekingu rekordní zastoupení. Letos se pod olympijskými kruhy představí 113 českých sportovců, dosavadním maximem bylo 95 sportovců na hrách v Pchjongčchangu. Nejpočetnější výpravu mají Američané (222 sportovců), přes dvě stovky reprezentantů do Číny vyslali také Kanaďané (215) a Rusové (212).

Kdy sledovat české olympijské naděje?
Ester Ledecká: Paralelní obří slalom (snowboarding) - 8.2. od 3:40, Super-G (lyžování) - 11.2. od 4:00, Sjezd (lyžování) - 15.2. od 4:00, alpská kombinace (sjezd, slalom) - 17.2. od 3:30/7:00
Martina Sáblíková: 3000 m - 5.2. od 9:30, 5000 m - 10.2. od 13:00
Martina Dubovská: Slalom (lyžování) - 9.2. od 3:15/6:45
Michal Novák: Skiatlon (30 km) - 6.2. od 8:00, Sprint volně - 8.2. od 9:50/11:55, Klasika (15 km) - 11.2. od 8:00, Štafeta (4x10) - 13.2. od 8:00, Sprint dvojic - 16.2. od 10:40/12:30, Hromadný start (50km) - 19.2. od 7:00
Bobisté: Dvojbob - 14.2. od 13:05 a 15.2. od 13:15, Čtyřbob - 19.2. od 2:30 a 20.2. od 2:30
Program hokejového turnaje mužů
Program hokejového turnaje žen
Program závodů v biatlonu

Ester Ledecká obhájila zlatou medaili

Byla jednoznačně největší favoritkou pararelním obřím slalomu snowboardistek a svou roli nakonec suverénně potvrdila. Ester Ledecká ve finále jasně přejela Rakušanku Ulbingovou a získala svou třetí zlatou medaili na olympijských hrách.

Markéta Davidová byla blízko medaile

Blízko první české medaile byla ve vytrvalostním závodě největší hvězda českého biatlonu Markéta Davidová. Ta v pondělním závodě jela fantasticky, při poslední ráně však chybovala a odstřelila si naději na cenný kov.

Biatlon na ZOH 2022 v Pekingu

Biatlonisté patří k velkým medailovým nadějím české výpravy v Pekingu. Do Číny jich odcestovalo hned deset - Markéta Davidová, Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Tereza Voborníková, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Milan Žemlička.

Curling na ZOH 2022 v Pekingu

Curleři šli do akce již 2. února, tedy už dva dny před oficiálním začátkem her. Premiérovou účast našich barev pod pěti kruhy zajišťují manželé Zuzana a Tomáš Paulovi. Sympatická česká dvojice skončila skupinovou fázi s bilancí čtyř výher a pěti porážek.

Medaile na ZOH v Pekingu

Česká výprava v Pekingu obhajuje hned sedm cenných kovů. V Pchjongčchangu se hned dvěma zlaty blýskla Ester Ledecká, která mezi největší medailové naděje české reprezentace patří i letos.

Design olympijských medailí byl odhalen 100 dní před začátkem her. Medaile jasně odkazují na čínskou kulturu, název medailí je „Tongxin", což znamená „Společně jako jeden."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Zahájení her a časový posun v Pekingu

Ceremoniál, který je tradičně oficiálním začátkem her, je naplánován na páteční 20. hodinu čínského času. V Česku tak bude k vidění od 13 hodin dopoledne. Tradiční několikahodinová show se uskuteční, stejně jako v roce 2008 v rámci letní olympiády, uvnitř Pekingského národního stadionu, tzv. "Ptačího hnízda."

V hlavním městě Číny je v zimě o sedm hodin více než v České republice, velká část sportovního programu tak bude probíhat v brzkých ranních hodinách českého času.

Vlajkonoši české olympijské výpravy

Stejně jako při letní olympiádě v Tokiu, také letos v Pekingu bude mít česká výprava během zahajovacího ceremoniálu dva vlajkonoše. Českými vlajkonoši byli samotnými sportovci zvoleni krasobruslař Michal Březina a kapitánka českých hokejistek Alena Mills.

Kde sledovat olympiádu v TV nebo online?

Vedle veřejnoprávní stanice ČT sport nabízí přenosy z Pekingu také stanice Eurosport, v jejíž webovém přehrávači najdete kompletní servis ze všech sportovišť. Veškeré olympijské dění každodenně přináší také Sport.cz v celodenních reportážích.

Maskot Bing Dwen Dwen

Oficiálním maskotem zimních olympijských her v Pekingu je panda Bing Dwen Dwen. Roztomilá panda s oblekem z ledu má reprezentovat jak snažení olympijských atletů, tak moderní technologie, které jsou během her využívány. Design maskota byl vybrán z více než 5800 návrhů z celého světa.

Reklama

Související témata: