Hlavní obsah

Na OH v Paříži přijedeme v tancích, vyhrožuje ruský svazový předseda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin znovu ostře odmítl možnost, že by ruští sportovci směli startovat na olympijských hrách v Paříži v jakémsi týmu uprchlíků. Nápad na tým disidentů, v němž by bylo povoleno účastnit se olympiády odpůrcům diktátorských režimů v Rusku a Bělorusku, už dříve představil polský ministr sportu Kamil Bortniczuk.

Foto: Profimedia.cz

Předseda ruského zápasnického svazu Michail Mamiašvili navrhuje, aby Rusové dorazili na olympiádu v tancích.

Článek

„Neutralita sportu v Rusku je jen fikce. V Rusku neexistují žádné instituce nezávislé na totalitní moci. Proto navrhujeme utvořit tým pro sportovce, které se distancují od režimů v těchto zemích," vysvětloval před časem svůj podnět směrem k Mezinárodnímu olympijskému výboru Bortniczuk.

Pro oficiální ruské struktury je pochopitelně myšlenka zařazení jejich sportovců do jakéhosi týmu uprchlíků naprosto nepřijatelná. Podle ruských zdrojů se však s ní v MOV reálně pracuje. „Jedna věc je naprosto zřejmá. Západ při snaze ponížit Rusko definitivně ztratil kontakt s realitou," píše například státem kontrolovaný kanál Ria Novosti.

„Je nutné udělat si právní posudek návrhů ze strany MOV ve vztahu k olympijské chartě a lidským právům. Pokud ale MOV k tomuto kroku (týmu disidentů) sáhne, bude to znamenat, že naši zahraniční partneři chtějí zničit systém našeho národního sportu. A to je neakceptovatelné," řekl ruským médiím ministr sportu Oleg Matycin.

Bez právního řešení by se klidně obešel předseda ruského zápasnického svazu Michail Mamiašvili.

„K tomu nemám žádný jiný komentář, než že bych poslal MOV do patřičných míst. Všichni víte kam. Pokud nás chtějí vidět na olympiádě jako tým uprchlíků, pak bude potřeba, abychom přijeli do Paříže v tancích. Není jiná možnost," řekl Mamiašvili pro Ria Novosti.

Účastí Rusů a Bělorusů v Paříži se zabývala také česká nezávislá expertní skupina pod vedením diplomata Michaela Žantovského.

Ta došla k závěru, že účast sportovců ze zmíněných dvou států by byla možná pod podmínkou podpisu čestného prohlášení, které odmítá válku na Ukrajině. Komise zároveň vyloučila možnost účasti ruských a běloruských sportovců, kteří jsou ve smluvním vztahu s vojenskými a bezpečnostními složkami.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.