Hlavní obsah

V divokých devadesátkách byl nejdražším hráčem, teď Nečas vyměnil trávník za písek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou kariéru si s sebou nesl stigma, s nímž bylo nadmíru těžké se srovnat. Aby ne, když se přestup Radima Nečase stal v létě roku 1992 vůbec nejdražším transferem v rámci tuzemské ligy, neboť pražská Slavia za něho zaplatila ostravskému Baníku 24 milionů korun. V divokých devadesátých letech nebylo ovšem nic nemožného. Zvláště když do Edenu přišel Čechoameričan Boris Korbel a Slavia mohla nakupovat jako divá. Biniče z CZ Bělehrad, Tatarčuka z CSKA Moskva, celý zástup slovenských fotbalistů, kteří oblékli červenobílý dres. Nečas ovšem měl a i po 32 letech má primát nejdražší akvizice na domácí přestupové scéně.

Kopačky s Radimem NečasemVideo: Sport.cz

 
Článek

Kdybychom totiž po dvaatřiceti letech vynásobili oněch 24 milionů korun mírou inflace, vyšplhala by v dnešní době cena záložníka z Bazalů na 99 milionů korun.

Radim Nečas
Narozen: 26. srpna 1969 ve Valticích
Fotbalová kariéra: Slezan Frýdek-Místek, B. Ostrava, 1987–1992 Baník Ostrava, 1992 –1994 Slavia Praha, 1994–1995 Union Cheb, 1996 Škoda Xanthi (Řecko), 1997–2000 FK Jablonec, 2000 Slavia Praha, 2001–2002 Slovan Bratislava, 2003–2004 AFK Chrudim
Ligové starty a góly celkem: 405/88. Z toho československá, resp., česká liga 340/79, řecká liga 19/3, slovenská liga 46/6.
Reprezentační starty a góly: 4/0
Největší úspěchy: vítězství v Československém poháru s Baníkem Ostrava v roce 1991
vítězství v Českém poháru s Jabloncem v roce 1998

„Samozřejmě že tyto propočty a hrátky s čísly sleduji, ale dnes už je beru s nadhledem a mnohým věcem se zasměju. Tehdy to ale opravdu nebylo příjemné. Hlavně na cizích hřištích jsem se musel pořádně obrnit, protože zmiňované miliony budily vášně, emoce a závist a já to dostával sežrat,“ vracel se v další epizodě Kopaček na hřebíku Radim Nečas ve vzpomínkách o tři desetiletí do minulosti.

Foto: archiv autora (Zdeněk Pavlis), Sport.cz

V dresu Slavie nastřílel Radim Nečas během dvou sezon 11 ligových gólů.

„A nic na tom neměnilo, že Slavia v té době nakoupila i jiné hráče. Třeba vítěze Poháru mistrů Dragišu Biniče, kluci ze Slovenska nebyli také zrovna levní. Já přitom původně neměl do Slavie namířeno. Nejdřív se ozvala Sparta, která oslovila mě i Baník. Jednali jsme o přestupu, jenže pak přišla Slavia s nabídkou, která tu sparťanskou o dost převýšila. Baník sice nechal konečné rozhodnutí na mně, ale přidal doporučení, že pro něj je samozřejmě lepší vyšší finanční částka nabízená Slavií,“ líčil Nečas u mikrofonu Sport.cz, proč nakonec zamířil do Edenu, a nikoli na Letnou.

Pochopitelně že při reminiscencích na rekordní transfer musela přijít řeč i na divoká devadesátá léta, v nichž se přestup zrodil a dvaadvacetiletý, technicky výtečně vybavený záložník vyměnil Ostravu za Prahu.

„Nevím, zda se ke všem historkám mohu vracet, protože někteří spoluhráči by mohli mít doma i po letech problémy. Se Spartou jsme byli rivalové a velcí konkurenti, ale po zápasech jsme se potkávali, navštěvovali nejrůznější podniky, společně jsme se bavili,“ rozesmál se Radim Nečas při vzpomínkách na tahy Prahou a zážitky spojené s divokými devadesátými lety. „Doba byla jiná, takový Dragiša Binič přišel do šatny, sundal bundu a pod ní měl bouchačku. A my jen koukali, na co ji má.“

Slavia sice v Korbelově éře nakupovala drahé posily, na vysněný mistrovský titul ale přesto nedosáhla.

Foto: archiv autora (Zdeněk Pavlis), Sport.cz

Nečas se snaží prostřelit obranný val Hradce Králové.

„Náš hráčský kádr se neustále měnil, přicházeli noví a noví hráči, zatímco Sparta měla stabilizované mužstvo. A musím přidat kvalitní a výborné mužstvo, v němž hráli Siegl, Frýdek, Novotný, kluci, kteří na sebe byli zvyklí. Vyhrávali partou, kterou tehdy na Letné měli. Nám navíc nepomohlo bourání tribun ve starém Edenu a azyl na Strahově,“ zamýšlel se host dalšího dílu Kopaček na hřebíku, proč Slavia musela čekat na mistrovskou korunovaci až do roku 1996.

To už Radim Nečas samozřejmě v Edenu nebyl. Po dvou sezonách se totiž zrodil jeho další senzační přestup – pro změnu ze Slavie do Chebu.

„Trenér Jarabinský skončil, přišel Dejmal a mně bylo naznačeno, že Slavia půjde jinou cestou. Proto Cheb plný vizí a představ o velké fotbalové budoucnosti. O novém majiteli, jímž se stal Alexander Komanický, o novém stadionu, který se bude stavět, o hráčích, kteří přijdou. Zpočátku vypadalo všechno slibně, jenže pak se znovu změnili majitelé a tím skončily velké plány,“ připomněl Radim Nečas štaci na západě republiky, kde o neskutečné zážitky nebyla rovněž nouze. To když třeba majitel klubu Komanický přinesl do šatny prémie v kufru a bylo na hráčích, aby si je rozdělili.

Foto: archiv autora (Zdeněk Pavlis), Sport.cz

Nečas v dresu Unionu Cheb (vlevo) v souboji s Krejčíkem z Bohemians.

Ve studiu Sport.cz ale přišla řeč na další štace v kariéře Radima Nečase. V Řecku, Jablonci i třeba bratislavském Slovanu.

„Nemohu si stěžovat, něco jsem odkopal, ligu jsem hrál dlouho, s Ostravou jsme vyhráli Československý pohár, s Jabloncem Český pohár, i do reprezentace jsem nakoukl. Možná že jsem někdy mohl udělat jiná rozhodnutí, možná jsem mohl v kariéře dosáhnout víc. Ale takhle po jejím konci uvažuje každý hráč. Já se snažil být sebekritický a začínal s hledáním chyb vždycky u sebe,“ bilancoval svou kariéru Radim Nečas.

Ve studiu Sport.cz mluvil i o té trenérské, která začala na zelených trávnících a skončila na písku.

Foto: archiv, Sport.cz

Zelené trávníky vyměnil Radim Nečas za písek, neboť se stal šéftrenérem reprezentace plážového fotbalu.

„K plážovému fotbalu mě nalákal kamarád. Obrovsky mě to chytlo. Je to sice něco jiného než fotbal, ale pořád to fotbal je, protože se hraje s balonem,“ nadšeně vypráví Radim Nečas, z něhož se stal šéftrenér české reprezentace plážového fotbalu a zároveň trenér reprezentačního družstva žen. Mimochodem nadmíru úspěšného, protože po druhém a třetím místě na velkých turnajích v loňském roce figuruje česká ženská reprezentace ve světovém žebříčku na páté příčce.

Proto se Radim Nečas rozpovídal i o plážovém fotbale a o všem, co tento sport obnáší a do čeho musel proniknout. Prostě vyprávění, které rozhodně stojí za poslech.

Dávná i docela nedávná historie ve vyprávění fotbalových osobností.

Pusťte si Kopačky na hřebíku třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody:

# 82 Ivo Ulich

Reklama