Hlavní obsah

Medveděv o válce na Ukrajině: Je spousta špatných Rusů, ale i Ukrajinců. Kus od kusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kurtu během zápasu prvního kola US Open s domácím Stefanem Kozlovem žádné nepříjemnosti řešit nemusel. Těm byl Daniil Medveděv vystaven až na pozápasové tiskové konferenci, kde se ho jeden z přítomných novinářů nebál zeptat na jeho názor na více jak půl roku trvající válku na Ukrajině a na uvězněnou basketbalistku Brittney Grinerovou. Šestadvacetiletý Rus na obě otázky odpověděl poměrně neurčitě.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Rus Daniil Medveděv při podání během zápasu prvního kola US Open proti Stefanu Kozlovovi.

Článek

Za obhajobou loňského titulu na US Open vstoupil Medveděv vítězně. Světová jednička porazila domácího Kozlova hladce ve třech setech 6:2, 6:4 a 6:0. Ve druhém kole jej čeká Francouz Rinderknech, se kterým se doposud na žádném turnaji nepotkal. Medveděv byl na pozápasové tiskovce vystaven i dvěma mimotenisovým otázkám.

Jeden z novinářů se ho zeptal, zda se už dozvěděl něco více o vojenském konfliktu na Ukrajině, čímž narážel na Medveděvovu poznámku z březnového Indian Wells, kde tenista tvrdil, že globální komunita se v budoucnu dozví o válce více informací.

„Učím se každým dnem," odvětil šestadvacetiletý Rus. „Řekněme to takhle. Snažím se na to dívat individuálně. Mám spoustu přátel z různých zemí po celém světě," řekl neurčitě. „Když to začalo, někteří z nich se ke mně mohli z nějakého důvodu otočit zády jen proto, že jsem Rus," pokračoval.

„Většina mých opravdu dobrých přátel ví, kdo jsem. Pořád jsem Daniil Medveděv, pořád hraju tenis. A oni to vědí. Situace na Ukrajině to nezměnila, a to platí i o některých Ukrajincích," řekl k tomu, že zřejmě ukrajinští tenisté s ním problém nemají.

Řekl, že posuzuje lidi individuálně. „Je spousta dobrých Ukrajinců a několik špatných. Stejně tak je spousta dobrých Rusů a jsou někteří špatní. A tak jsem se naučil, že je podle mého názoru důležité posuzovat věci individuálně," uzavřel svou obsáhlou, však ne příliš určitou odpověď. V minulosti však několikrát prohlásil, že je nepříjemné vidět, co se teď na Ukrajině děje a že chce mír.

Tentýž novinář se ho ještě zeptal na názor na americkou basketbalistku Grinerovou, která je vězněna v Rusku za údajné pašování drog. „Určitě jsem o tom slyšel, ale neznám přesné podrobnosti," řekl. „Situace to určitě není jednoduchá, ale srovnatelná s jinými, třeba s Novakem. Nemohl přicestovat do země a my se můžeme ptát – Má tento zákon smysl?" odvedl řeč jinam.

Narážel na fakt, že v USA platí zákon, že cizinci neočkovaní proti Covid-19 nemohou vstoupit do země, ale neočkovaní američtí občané ano. K basketbalistce Grinerové už jen dodal: „Pokud u sebe opravdu měla marihuanu, tak nevím. Zákon je zákon. Pokud to není pravda, pak to není dobré, ale nevím, co se přesně stalo, takže k tomu nemohu víc říct."

Někteří fanoušci kritizovali novináře za to, že se ho na takové otázky vůbec ptal. „Někteří novináři si ho spletli s (bývalým ruským prezidentem) Dmitrijem Medveděvem. Válka, Brittney Grinerová... Žádný sportovec by neměl čelit tomuto obsahu. Dost politických otázek," napsal jeden z nich na sítích.

Reklama