Hlavní obsah

Olympijská zlata na pomoc Ukrajině. Medaile jsou nic, pokud neuhájíme svobodu, říká kanoista

Ukrajinský kanoista Jurij Čeban se rozhodl vydražit své olympijské medaile a výtěžek věnovat charitativní organizaci, která pomáhá ve válkou zničeném městě Mykolajiv. Do aukce na platformě SCP Auctions v kalifornském Laguna Niguel nabídl zlaté medaile z olympijských her 2012 v Londýně a 2016 v Riu de Janeiro i bronz z roku 2008 z Pekingu. Zájemci mohou o cenné kovy usilovat do 10. prosince.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Ukrajinský kanoista Jurij Čeban s olympijským zlatem ze závodu na 200 metrů na hrách v Riu de Janeiro.

Článek

"Na mých olympijských medailích nezáleží, pokud Ukrajina neobstojí v tomto boji za svobodu a nezávislost," uvedl šestatřicetiletý sportovec pro agenturu AP. "Momentálně jsou mírumilovná ukrajinská města bez elektřiny, nemocnic, škol, obchodů. Lidé mrznou ve svých domovech a i část mé rodiny se snaží žít a pracovat v těchto podmínkách," řekl Čeban.

Vyvolávací cena za zlaté medaile je stanovena na 10.000 dolarů (asi 233.000 korun), pro bronz je základ poloviční. Aukční dům očekává, že se zlaté medaile vydraží minimálně za 75.000 dolarů (asi 1,748 milionu korun).

Čeban chce pomocí dražby medailí přispět k ukončení ruské invaze. Sport samotný a s ním spojené sankce podle něho válku na Ukrajině nezastaví. "Ale prodej medailí slavných sportovců může přispět k záchraně mnoha ukrajinských životů a poskytnout armádě potřebné vybavení," dodal bývalý specialista na kratší tratě.

Inspirovat se nechal basketbalistou Stanislavem Medveděnkem, který vydražil své dva prsteny pro šampiona NBA. Připomínky mistrovských titulů získaných s Los Angeles Lakers v letech 2001 a 2002 vynesly charitativní organizaci Olympijský kruh 253.000 dolarů (asi 5,9 milionu korun).

Reklama

Související témata: