Hlavní obsah

Smíšená štafeta biatlonistů šestá, i když Mareček musel na trestné kolo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povedený závod odjela česká smíšená štafeta biatlonistů při Světovém poháru v italské Anterselvě. Přes trestné kolo, na které musel Jonáš Mareček na třetím úseku, byli reprezentanti v cíli šestí. Z vítězství se radovali favorizovaní Norové.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Markéta Davidová na trati v německém Oberhofu

Článek

Českou štafetu rozbíhající Tereza Voborníková potřebovala na obou položkách využít jeden náhradní náboj a po druhé zastávce opouštěla střelnici desátá se ztrátou necelé půl minuty na Francouzku Jeanmonnotovou.

Vedoucí závodnice měla při předávce ale těsně za sebou Švédku Magnussonovou i Norku Arnekleivovou. Voborníková zabrala a vytáhla na posledním kilometru reprezentační kvarteto na osmou příčku. „Trochu jsem cítila únavu, ale povedlo se mi i přes to dobíjení dovézt štafetu v kontaktu,“ líčila.

Davidová pak české umístění ještě vylepšovala, na střelnici k ležce přijela už šestá a přes jednu dobíjenou ránu pozici udržela. Jen dvaadvacet vteřin za Vittozziovou, která dostala italskou štafetu do čela.

Za ní držely medailové pozice Norka Knottenová i Švédka E. Öbergová. Davidová ještě před stojkou předstihla Francouzku Richardovou a na střelnici to mezi nimi tak i zůstalo.

Česko tedy v polovině závodu figurovalo na čtvrtém místě. „Anterselvu mám docela ráda, na trati mě to fakt chutnalo a zvládla jsem i na svoje současné poměry dobře střelbu,“ hodnotila Davidová.

Do akce pak šli muži, T. Bö hned začal dohánět vedoucího Bionaze a Jonáš Mareček se díky dobrému běhu i bezchybné střelbě dotáhl při odjezdu ze střelnice na třetího Švéda Nelina, přičemž spolu ztráceli jen osmnáct vteřin na čelo štafetového klání a vzdalovali se Francii i Německu.

Mareček se ale na stojce dostal do velkých potíží, nakonec přes tři dobíjení musel na trestné kolo, ale z něj se vrátil pátý a díky skvělému běžeckému závěru Češi předávali čtvrtí, vteřinu za Švédy a pět před Švýcary. „Na lyžích to bylo hodně dobrý, ale mrzí mě třes nohou, který přišel na stojce, takže jsem ji nezvládl dostřelit,“ přibližoval třetí člen reprezentačního kvarteta.

Na posledním úseku usilovali o prvenství Norové s Italy, při bleskově odstřílené stojce ale stoprocentní J. Bö úplně setřásl domácího Giacomela. Český finišman Tomáš Mikyska byl na lyžích v těžké pozici proti Švédu Ponsiluomovi i Stalderovi. Snažil se jich držet zuby nehty, ale možná i proto vleže třikrát dobíjel.

Ztratil tím kontakt se štafetami bojujícími o bronz a střelnici opouštěl šestý, čtyři vteřiny za Francouzem Fillonem-Mailletem. Soupeři za Mikyskou už ztráceli téměř minutu. Stojku závěrečný člen českého kvarteta dobře pohlídal a udržel umístění potvrzující, že mix štafeta je disciplína, v níž se Česku daří. „Dívčí část mix výborně rozjela a kluci udělali všechno, co bylo v jejich silách, aby to slušně dopadlo,“ mínil trenér Michael Málek.

Světový pohár v biatlonu - smíšená štafeta v Anterselvě
1. Norsko (Arnekleivová, Knottenová, T. Bö, J. Bö) 1:04:36,3 (0+8)
2. Itálie (Wiererová, Vittozziová, Bionaz, Giacomel) +22,3 (0+5)
3. Švédsko (Magnussonová, Öbergová, Nelin, Ponsiluoma) +1:07,8 (0+9)
4. Švýcarsko (Basergaová, Häckiová-Grossová, Burkhalter, Stalder) +1:20,6 (0+8)
5. Francie (Jeanmonnotová, Richardová, Perrot, Fillon Maillet) +1:33,5 (0+6)
6. Česko (Voborníková, Davidová, Mareček, Mikyska) +2:16,6 (1+10)
7. Rakousko (Steinerová, Juppeová, Leitner, Komatz) +2:42,7 (0+4)
8. Německo (Hettichová-Walzová, Schneiderová, Kühn, Doll) +3:04,6 (2+12)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.