Hlavní obsah

Další téměř zázračný přestup. Biatlonistka šokovala i manžela. Ale má to háček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povedený krok. Přestup se zjevně zdařil. Už teď je chválena ze všech možných stran, ale i samotnou Natalii Ševčenkovou těší změna, ke které se odhodlala, když před rokem opustila scénu běhu na lyžích a dala se na biatlon. Po dvanácti měsících sbírá nečekané úspěchy, dvakrát si připsala titul mistryně Ruska v Chanty Mansijsku, od trenérů slyší, že by se prosadila i ve Světovém poháru. Ale má to samozřejmě pořádný háček. Mezinárodní závody jsou pro ruské závodníky zatím nedosažitelné.

Foto: Profimedia.cz

Ruská biatlonistka Natalia Ševčenková při letošních závodech v běloruském Raubiči.

Článek

Není první, kdo se vydal směrem od běhu k biatlonu. Plejáda sportovců při tom pohořela, jí se to zatím netýká a jde ve stopách úspěšných přeběhlic Denise Herrmannové-Wickové, Kati Wilhelmové, Magdaleny Forsbergové a naposledy i Anamarije Lampičové.

Ještě jako Mekrjukovová se mladá Ruska snažila prosadit v běžecké sborné, získala dílčí úspěchy, ve SP bodovala sporadicky v sezoně 2020/21 ve sprintu. Prosazovala se v mládežnické kategorii, loni při mistrovství světa do 23 let získal sprinterskou medaili. Ale také se vdala a udělala i zásadní změnu ve sportovním životě.

Zapeklitou kombinaci střelby a běhu si za necelý rok osvojila natolik, že specialistky jen zírají a zůstávají v poli poražených. Sprint na Sibiři tento týden vyhrála s bezchybnou střelbou, stíhačku s jedinou chybou ovládla s minutovým náskokem.

I manžel závodnice Alexej Ševčenko podle zahraničních médií přiznal, že byl jejím výkonem šokován.

Dvojnásobná olympijská vítězka Olga Medvedcevová (Pylevová) řekla, že na ni Ševčenková udělala velký dojem. „Mohla by dosáhnout ještě lepších výsledků než já. Je mladá, je vynikající lyžařka, má všechny předpoklady, aby byla úspěšná. To, jak pracovala na střelnici i po té jediné chybě, bylo působivé. Jsem ohromena, tomuto sportu se věnuje necelý rok a už je schopna vyhrát dva národní tituly," uvedla bývalá slavná závodnice.

Ševčenkovou vynášel do nebes i jeden z trenérů národního týmu, jindy na slovo skoupý Sergej Baškirov. „Její výkon na lyžích není překvapivý, ale střelba ano, zejména při stíhačce. Zaslouží si velký potlesk nejen ona, ale i její trenéři. Řekněme, že ji můžeme definovat jako objev."

Zaskočena byla i samotná závodnice, ale ne tak úplně. „Nečekala jsem, že první sezona bude tak úspěšná. Během té cesty za uplynulý rok jsem si ale uvědomila, že vyhrát nějaký závod je reálné " uvedla exběžkyně.

Jak se jí povedlo skloubit běh a střelbu? „Je tam asi trochu talentu, predispozice. Učila jsem se krůček po krůčku," líčila.

Překvapila i lyžařské trenéry s nimiž zůstala v kontaktu. „Gratulovali. A (starší) trenér (ruského týmu Jurij) Borodavko je příjemně překvapen," pototkla.

Nabízí se jí šance vyhrát další individuální disciplínu na mistrovství Ruska - hromadný start. A s návratem k lyžování rozhodně nepočítá. „Všechno mi tu vyhovuje," libovala si v nové biatlonové společnosti.

Skončilo pro ni však závodění oblíbeným klasickým stylem, v biatlonu se jen bruslí. "Hodně lyžařů se mě ptá, jestli mi to chybí a jestli na tréninku lyžuju i klasicky. Říkám, že ano, děláme to, ale ne tak často. Už jsem si zvykla," uvedla ale přiznala, že se přechodu bála. Pro ty, kteří se nemohou v běžeckém lyžování prosadit, biatlon může být další cestou a motivací.

Proč ho tedy nezkusit? „Jeleně Valerijevně (šéfce ruského lyžování Vjalbeové) se to asi líbit nebude, když s vámi počítá. Ale kdyby to nefungovalo, můžete se vrátit. Já sama nevěděla, co mě čeká. Ale je to o tom převzít iniciativu. A je také jasné, že během přechodu hodně záleží na tom, jak se vám věnuje trenér," dodala Ševčenková.

Reklama

Související témata: