Hlavní obsah

Vraťte Rusy do závodů, přeje si biatlonová legenda. Mizivá šance, zní z Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu se postavil za návrat Rusů a Bělorusů, politické přesvědčení obecně by podle něho nemělo nikomu bránit v účasti ve sportovní soutěži. Legendární Martin Fourcade by rád co nejdříve viděl ruské i běloruské biatlonisty zpět ve světových soutěžích. Z Ruska však přichází pesimistický pohled jednoho z odborníků...

Foto: matchtv.ru

Ruská biatlonistka Natalja Ševčenkovová

Článek

Legenda francouzského biatlonu se teď na dané téma znovu zřetelně vyjádřila v rozhovoru, který zveřejnil Mezinárodní olympijský výbor: "Jako reprezentant a sportovec pevně věřím, že bychom měli zvážit, zda bychom Rusům a Bělorusům znovu neměli umožnit účast na sportovních akcích."

Francouz též připomněl, že chápe, jak třaskavá je tato otázka vzhledem k probíhající válce na Ukrajině: "Ale věřím, že vyloučení sportovců kvůli jejich pasu a jejich národnosti je diskriminační a porušuje základní hodnoty sportu."

"Ve své patnáctileté kariéře jsem závodil za Francii. Ale nikdy jsem neobhajoval pozice nebo rozhodnutí své vlády na startovní čáře. Závodil jsem jako sportovec, jako člověk i jako soupeř," vysvětloval svůj postoj 34letý biatlonový idol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fourcade ještě v době, kdy závodil v Novém Městě na Moravě v prosinci 2018.

Usoudil, že pro mnohé může být těžké pochopit jeho názory. „Jsem si toho vědom. Nejsem slepý. Ale můj pohled je takový, jaký je, protože jsem úzce spjat s olympijskými hodnotami," odůvodnil Fourcade.

Francouz zároveň zdůraznil, že ve válečné otázce stojí „100 procentně" na straně Ukrajinců: „To, že podporuji návrat ruských a běloruských sportovců, neznamená, že podporuji válku. Nepodporuji a nikdy nebudu."

Přibližně ve stejnou dobu přichází se svými pohledem na celou záležitost reportér Dmitrij Guberniev. Ruský odborník nevidí mnoho šancí, že by se závodníci z jeho země v dohledné době dostali na start světových závodů.

"Jsem pesimista a jsem si jistý, že můžeme pokračovat v soutěžích pouze v Rusku. Určitě pro nadcházející sezónu, ne-li po několik dalších let," napsal Gubernijev ve sloupku pro agenturu RIA Novosti.

Známý novinář, který je považován za zastánce Vladimira Putina a války proti Ukrajině, přidal bližší vysvětlení. Právě pro biatlonisty vidí cestu zpět jako zvlášť velmi složitou.

"IBU (biatlonová unie) bude poslední organizací, která našim sportovcům opět umožní závodit. Vždyť biatlon je sportem, který je vojenský kvůli střelecké složce. Odvážet zbraně a střelivo do jiných zemí by navíc bylo (pro ruské závodníky) obtížné. Šance na návrat je 0,1 procenta, ne-li 0,001 procenta," pokračoval Gubernijev s tím, že konec sankcí proti Rusku „není ani v dohledu".

Tedy ani pro Zimní olympijské hry 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo, byť se ozývají i hlasy, že brány by se Rusům za určitých podmínek otevřít měly.

„Kritéria MOV je ale za současných okolností absolutně nemožné splnit," uvedl dále Gubernijev a posteskl si, že je škoda, že někteří sportovci tráví svá nejlepší léta v izolaci.

Reklama