Hlavní obsah

Záchrana pro biatlon budí vášně. Hvězdy se revoluční novince vysmívají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biatlon se v blízké budoucnosti dost možná dočká radikální změny. Má pomoct rozvoji a větší dostupnosti tohoto sportu, ale současné hvězdy spíše doufají, že jich už se tahle revoluce týkat nebude. Ze střelnic v biatlonových areálech by mohly úplně zmizet klasické náboje, které by měl nahradit laser.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Vymění biatlonisté náboje do pušek za laser?

Článek

„Když k tomu přidáte ještě při trefě nebo chybě zvuky ze Star Wars, tak to teprve bude něco," vysmíval se úvahám o novince norský reprezentant Vetle Sjaastad Christiansen v rozhovoru pro norskou televizi NRK.

Jenže laserová střelba je vážně míněnou alternativou za současné klasické střelné zbraně. Už jen kvůli zpřísňujícím se normám EU na obsah olova ve střelivu kvůli znečištění životního prostředí.

Změně nahrává i aktuální nedostatek nábojů po světě v důsledku války na Ukrajině, což má už nyní na biatlon dopad.

Střelba z laserové pušky je samozřejmě trochu jinou disciplínou než z té klasické. Chybí třeba zpětný ráz, který vzniká po opuštění střely ústí hlavně. Mizí také vliv po povětrnostních podmínek na úspěšnost střelby.

„Co se týče mě, doufám, že tahle změna počká, než ukončím kariéru," vyjádřil se skepticky k možné změně ve střelbě další Nor Sturla Holm Laegreid.

Foto: NRK

Budoucnost biatlonu? Laserová puška a terče.

Ani současný suverén Johannes Thingnes Bö není z laseru zrovna nadšený. „Laserovou střelbu už jsem trochu zkoušel. Najednou jsem střílel třeba o deset centimetrů mimo. Nemyslím si, že se tomu dá na sto procent věřit," uvedl aktuální lídr Světového poháru pro NRK.

Mnohem pozitivněji se však ke změně staví třeba bývalý olympijský šampion a expert švédské televize Björn Ferry.

„Dříve se ve sportu také střílelo na živé holuby a už se to nedělá. Všechno živé se neustále mění a sport není výjimkou," uvedl Ferry, jenž jako příklad uvedl třeba původně negativní reakce na nástup V stylu ve skocích na lyžích.

Laserové zbraně by podle jejích zastánců měly zvýšit dostupnost sportu pro mladé závodníky, kterých momentálně drasticky ubývá i v Norsku. Odpadají s nimi obrovské bezpečnostní nároky na trénink střelby a další komplikace. S laserovou zbraní se dá bezpečně trénovat prakticky kdekoliv.

Na špičkové profesionální úrovni se však laser nejspíš jen tak neprosadí. „Chceme náš sport udělat co nejdostupnější a pro mladé závodníky jsou laserové zbraně hezkou a bezpečnou alternativou. Pro elitu však vidím současné zbraně jako nejlepší volbu," myslí si třeba Daniel Böhm, sportovní ředitel mezinárodní biatlonové Unie IBU.

Reklama

Související témata: