Hlavní obsah

Bezesné noci jsou pryč. Špindl se chystá na souboj Vlhové se Shiffrinovou i nápor fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rána od kamene, který minulý týden spadl ze srdce organizátorům Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně, musela být slyšet až ve Vrchlabí. Po nemilosrdné oblevě, která pořadatele připravila o veškeré zásoby sněhu, přišla konečně i do Krkonoš zima a do branek na černé sjezdovce ve Svatém Petru se tak o nadcházejícím víkendu mohou po čtyřech letech opět spustit nejlepší světové slalomářky v čele s Mikaelou Shiffrinovou a Petrou Vlhovou.

Foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Do Špindlerova Mlýna konečně dorazila zima.

Článek

Jak ale organizátoři přiznávají, nedávné jaro uprostřed zimy přineslo kromě brutálního oteplení i bezesné noci. „Vyspat jsem se samozřejmě musel, ale byly to nervy," říká už s úsměvem prezident Českého svazu lyžařů David Trávníček. „Lednové teploty osmnáct stupňů překvapily všechny a nás navíc připravily o veškerý sníh. Museli jsme začít úplně nanovo. Nikdo moc nevěřil - dokonce ani u mě doma, že svěťák proběhne. Zůstalo nás jen pár, kteří jsme víru neztratili," krčí rameny šéf českého lyžování.

Příroda se ale nakonec smilovala a pořadatelé na konci minulého týdne mohli inspektorům Mezinárodní lyžařské federace FIS ukázat areál, který může přivítat světovou elitu bez obav.

Foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Ve Špindlerově Mlýně už před víkendovými závody SP už dolaďují jen detaily - ilustrační foto.

Komunikace s činovníky FIS před inspekcí prý ale místy připomínala pokerovou partii. „Zažil jsem ve sportu hodně. V hlavě mi ale asi už zůstane telefonát s FIS. Člověk nesmí zapochybovat a nesmí dát najevo pochybnost," poodhalil Trávníček s úsměvem delikátní jednání s mezinárodními strukturami, které bylo zvlášť ošemetné po nepovedené zastávce SP v Záhřebu, kde v nepříznivých podmínkách dokázali připravit špatnou trať pro jeden závod a druhý den už ani tu.

Špindlerův Mlýn se ale stihl obléknout do bílého kabátu a organizátoři tak v pondělí mohli spokojeně potvrdit finalizaci příprav. „Rozhrnuje se sníh, prolévá se vodou, aby se pista zhutnila. Připravují se sítě, časomíra, dokončují se stavby. Hotové je téměř všechno, dotahují se detaily," podotkl ředitel závodu Max Gottfried.

Ve Svatém Petru se tak v sobotu a v neděli pojedou dva slalomy - jeden podle původního plánu, druhý jako náhrada za zrušený závod v Záhřebu. Původně plánovaný obří slalom z programu vypadl, s ohledem na podmínky ale byla dohoda stará dva týdny po pořadatele ulehčením. „Varianta dvou slalomů je dobrá, navíc to zjednodušilo práce. Špatná situace se obrátila v dobrou. Na místě bude spousta emocí. Díky Martině Dubovské můžeme věřit v dobrý výsledek a Mikaele Shiffrinové se právě u nás možná podaří dosáhnout dalšího milníku," připomněl optimisticky naladěný Trávníček rekordní tažení americké hvězdy.

Sedmadvacetiletá hvězda bílých svahů dorovnala svou krajanku Lindsey Vonnovou v počtu vítězství ve Světovém poháru (82) a už jen čtyři triumfy ji dělí od absolutního rekordu legendárního Švéda Ingemara Stenmarka. Před závody v Česku ji tento týden ještě čekají dva obří slalomy v italském Kronplatzu.

Špindlerův Mlýn se ovšem může těšit nejen na souboj Shiffrinové s historickou statistikou, ale především na duel se slovenskou hvězdou Petrou Vlhovou. „Je skvělé, když nedominuje jen jeden závodník. A je skvělé, když je to domácí, nebo závodník ze sousední země. Vím, že se do Krkonoš chystá obrovské množství slovenských fanoušků. A Mikaela je výjimečná osobnost, takových sportovců zažijete za život jen pár," přemítá Trávníček.

Příchod skutečné zimy, navíc po prosincovém úpadku, rázem přinesl zvýšený divácký zájem a vstupenky začaly kvapem mizet. „Uspořádání závodů nevěřili ani fanoušci a zájem během prosince významně opadl. Poslední týden je ale trend významně jiný a zájem je obrovský. Zbývá asi deset procent vstupenek a už jen na stání," uvedl Trávníček.

A Špindlerův Mlýn tak čeká tento týden nejen výjimečná lyžařská operace, ale rovněž dopravní. V tomto ohledu se organizátoři opírají o dobrou zkušenost z roku 2019, kdy se Světový pohár zastavil v Krkonoších naposledy. „Kapacita parkování ve městě je asi 1200 míst. Po jejím naplnění se bude příjezd postupně uzavírat a doprava se bude stahovat na předsunutá parkoviště až do Vrchlabí. Spojení do Svatého Petra budou zajišťovat shuttle busy zdarma," poznamenal šéf skiareálu René Hroneš.

Víkend Světového poháru ve Špindlerově Mlýně se částečně kryje s druhým kolem prezidentských voleb a podle Hroneše je pravděpodobný tradiční nápor lidí s voličskými průkazy. „Chci požádat všechny návštěvníky, kteří chtějí volit ve Špindlu, aby tak učinili v pátek. V sobotu bude centrum města ošetřeno zvláštním dopravním režimem a doprava zde bude hodně komplikovaná," dodal ředitel areálu.

Reklama