Hlavní obsah

O osudu Rusů už je rozhodnuto. Čísla nelžou, hrozí katastrofální následky, bojí se Norové

Definitivně se rozhodne o víkendu, i když o verdiktu už je nejspíš jasno. Stejně jako v případě biatlonu, také ruské a běloruské lyžaře pravděpodobně čeká prodloužení vyloučení z mezinárodní scény i pro další sezonu. Především z lyžařsky silných skandinávských zemí zní od závodníků i funkcionářů jednoznačné stanovisko, že návrat lyžařů ze zemí podílejících se na agresi a válečných zločinech na Ukrajině je morálně nepřípustný. Na severu Evropy si nicméně také uvědomují, jak obrovskou ránu toto rozhodnutí jejich milovanému sportu zasadí.

Ruský lyžař Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Rada mezinárodní lyžařské a snowboardové federace FIS má o osudu Rusů a Bělorusů pro příští sezonu rozhodnout na svém zasedání v sobotu. Finský člen rady Martti Uusitalo pro list Ilta Sanomat řekl, že je jisté, že bude vyloučení obou států potvrzeno, protože nikdo z rady jejich návrat nepodporuje.

Evidentně s tím počítají i sami Rusové. „V radě FIS jsou zarytí nepřátelé, kteří si v zásadě nikdy nepřáli vítězství ruských a sovětských sportovců. Vždy jim byla trnem v oku. Tak proč vůbec věnovat pozornost jim a tomu, jestli nás chtějí zpátky, nebo ne? Jsme Rusové a jsme takoví, jací jsme a nikdo si nemůže dovolit takto s námi jednat. Musí se s námi zacházet jen s respektem," rozčiloval se ruský reprezentační trenér běžkařů Jurij Borodavko pro kanál Matč TV.

„Zákaz ruským lyžařům je dílem hysterie, dobře koordinované rusofobie, která prosakuje do všeho," pokračoval.

Některé skandinávské lyžařky a lyžaři už dopředu oznamovali, že s Rusy se za současných okolností odmítají utkávat a že v případě jejich návratu na scénu budou závody bojkotovat.

„Tady jde o mnohem více než jen sport, bojkot by byl samozřejmostí," uvedla například pro deník Aftonbladet v souvislosti s případnou účastí Rusek na MS v Planici dvojnásobná mistryně světa a trojnásobná olympijská medailistka Maja Dahlqvistová.

Na její argument rázně reagovala šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová. „Na tom vůbec nezáleží, jestli (Švédky) budou závodit, nebo ne. Ať si to bojkotují. Šampionát by bez nás přišel o přitažlivost. A jestli nepřijedou ony, to je úplně jedno," uvedla Vjalbeová pro server Championat.ru.

Jakkoliv může sebestředné a nabubřelé prohlášení svérázné funkcionářky budit odpor, je jasné, že bez ruských hvězd dostane již tak dost skomírající klasické lyžování dost zdrcující ránu.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

V evropských zemích snad kromě Skandinávie v posledních letech co do atraktivity převálcoval běžkaře biatlon. Klasici jsou tak vytlačováni z programů televizních kanálů a logicky přicházejí o příznivce a příjmy od sponzorů.

Norská televize NRK si udělala analýzu výsledků posledních třech sezon v mužském běžeckém lyžování a přišla s jasným závěrem. „Bohužel, čísla nelžou. V posledních sezonách to byl národní souboj mezi Norskem a Ruskem," řekl pro NRK bývalý lyžař a nyní komentátor Torgeir Björn s tím, že vyřazení Rusů celý tento sport zásadně změní.

Z analýzy 64 závodů ze Světového poháru a MS mimo jiné vyšlo, že v 80 procentech případů obsadili Norové s Rusy prvních pět pozic, to často platilo i pro celou top 10.

Kdyby se z výsledků zpětně odstranili Rusové, Norové by vyhráli 80 procent závodů. Tento scénář tedy nejspíš nastane v nadcházející sezoně. „Jen osamělý Fin Niskanen nadvládu Norů může narušit. Ve sprintech pak ještě Ital Pellegrino a Francouzi Chanavat a Jouve," uvedl Björn.

„Po vyřazení Rusů to bude pro Nory snadné. A to našemu sportu z mezinárodního hlediska samozřejmě neprospěje," přiznal.

„Čistě z hlediska klasického lyžování jako produktu je to špatné. Je škoda, že se nebudeme moct s Ruskem utkávat," připustil norský reprezentant Eric Valnes. I on ale zároveň dodal, že je naprosto nepřípustné, aby se momentálně Rusové na závody vrátili.

„Rusko vede válku. My musíme ukázat, za čím stojíme. A ne je nechat lyžovat, jak by se nic nedělo," dodal.

Už v posledních letech, když se smrskl boj o medaile takřka výhradě na Nory a Rusy, se začala propadat televizní sledovanost běžkařských závodů. S předpokládanou hegemonií Norska se dá očekávat, že tento trend se ještě prohloubí.

NRK vychází z dat agentury Nielsen podle níž celková sledovanost běžeckého lyžování od sezony 2017/18 klesla o dvacet procent. To je mimo jiné i důsledkem přesunu vysílacích práv z veřejnoprávních stanic na placené soukromé kanály.

V samotném Rusku přitom za stejné období počet diváků díky volně dostupnému kanálu Matč TV rapidně vzrostl. Na celkové sledovanosti se podílelo 29 procenty.

Agentura také připomíná, že především díky „efektu Bolšunov", tedy Alexandru Bolšunovovi, který se stal jedním z hrdinů poslední olympiády a je schopen pravidelně porážet norská esa, narostla v Rusku televizní sledovanost o 143 procent.

O tenhle televizní boom však lyžování v případě vyloučení Rusů přijde. A podle komentátora NRK Jana Pettera Saltvedta toto může mít z komerčního hlediska pro klasické lyžování katastrofální následky.

Reklama