Hlavní obsah

Tiše podporujete Putinův režim, obvinila lyžařská hvězda ruské sportovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách dál rezonuje sportovním světem. Zatímco Mezinárodní olympijský výbor (MOV) hledá cestu, jak reprezentantům ze zemí agresorů pod pět kruhů umést cestu, ruská armáda dál pustoší Ukrajinu a vraždí civilisty. K situaci v rodné zemi se v průběhu MS v alpském lyžování ve Francii vyjádřil také lyžař Ivan Kovbasnyuk, účastník olympijských her v roce 2018 a 2022. Je podle něj nefér, že on kvůli válce nemá šanci držet krok se světovou špičkou, zatímco ruským sportovcům MOV pomalu otevírá dveře na vrcholnou akci, navzdory jejich tiché podpory Putinova režimu.

Foto: ČTK / DPA / Michael Kappeler

Ukrajinský lyžař Ivan Kovbasnyuk na MS ve francouzském Courchevelu.

Článek

Kovbasnyuk na MS ve francouzském Courchevelu skončil v superobřím slalomu do kombinace na 44. příčce. Poté před novináři otevřel téma války na rodné Ukrajině a popsal to, jak roční násilí a devastace krajiny ovlivnily z osobního i profesního hlediska jeho schopnost soutěžit na nejvyšší úrovni.

Devětadvacetiletý závodník například vůbec nemůže trénovat doma v Karpatech. Ruské rakety poškodily v zemi rozvodnou síť natolik, že na provoz lanovek není dostatek energie.

„Není fér, když ukrajinští sportovci nemají šanci zúčastnit se olympijských her, protože umírají na bojištích, zatímco ruští sportovci jen tiše podporují Putinův zločinecký režim," řekl Kovbasnyuk.

„Nemáme čas na výcvik. Nemáme vybavení. Nemáme trenéry. Nemáme příležitosti. Uděláme ale vše pro to, abychom jim neumožnili (Rusům), aby se znovu stali součástí olympijské rodiny. A také se budeme bránit až do konce, do posledního vojáka, do posledního člověka na Ukrajině," řekl Kovbasnyuk.

"Je to pro mě opravdu psychicky těžké tady závodit, protože spousta mých přátel bojuje," řekl Kovbasnyuk po nevydařené kombinaci. „V této válce už bylo zabito mnoho mých přátel. Alespoň jsem tady a jsem hrdý na to, že reprezentuji Ukrajinu. Ale je super těžké myslet na lyžování, na trénink, na cokoli, když vaši přátelé, vaši lidé umírají na Ukrajině,'' dodal Kovbasnyuk.

Podle ukrajinského olympionika je nepředstavitelné, že MOV přišlo se záměrem umožnit Rusům a Bělorusům start pod pěti kruhy. Ruské sportovce pak zkritizoval za to, že proti válce aktivně nevystupují.

Proti startu Rusů a Bělorusů na hrách se v tomto týdnu vyslovila už také starostka Paříže Anne Hidalgová. Té přitom původně jejich start pod neutrální vlajkou nevadil. Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach ve čtvrtek vyzval Ukrajinu, aby přestala hrozit bojkotem her.

Reklama

Související témata: