Hlavní obsah

David Jarolím: Nehrajeme špatně, ale za to si nic nekoupíme

Dny radosti z nedávného narození dcery zažívá David Jarolím. Vypadalo, že s Hamburkem bude jásat i nad bodovým ziskem z Brém, ale nakonec odjížděl v sobotním večeru s prázdnou po prohře 2:3. Vítězná trefa severoněmeckého derby přišla v 85. minutě. „Všichni jsme se tlačili dopředu, pak z toho byl gól,“ posteskl si Jarolím nad druhou bundesligovou porážkou svého týmu v řadě.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

David Jarolím odkopává míč v utkání proti St. Pauli.

Článek

Když tým vyrovná dvougólovou ztrátu, jako se to v zápase povedlo vám, bývá psychicky nahoře. Proč Hamburk nakonec nezískal ani bod?

Druhá půle byla z našeho pohledu dobrá. Ale přišla zbytečná ztráta míče a bylo to. Děláme velké chyby. Doteď Brémy měly jen čtyři body. My jsme je postavili na nohy. Po přestávce to bylo lepší, srovnali jsme, měli ještě další šance. I v závěru, když už jsme zase prohrávali, ale už jsme je nedali.

S osmi body jste v polovině tabulky, ale asi jste chtěli a stále chcete výš, zvláště po minulé sezóně s nevydařeným závěrem?

Začali jsme dobře, ale potkaly nás zbytečné ztráty bodů. S Wolfsburgem i s Brémami jsme prohráli, měli jsme to zvládnout. Byli jsme podle mě lepší, ale to se nepočítá, hraje se na góly. Musíme zlepšit defenzivu. Stačily chvilky nepozornosti a dostávali jsme. Máme přesto dobrý tým. Liga je bláznivá. Potřebujeme vyhrávat, abychom mohli být klidnější. To se pak hraje jinak. V posledních třech zápasech jsme vždy doháněli ztrátu. Do klidu máme daleko.

U gólů byl v sobotu Pitroipa, který hrál v některých minulých utkáních dobře, ale teď zůstával dlouho jen na lavici náhradníků...

Má neskutečný potenciál. Dostává se do šancí. Je hubený, ale až neskutečně rychlý, trochu překvapivě nebyl v základu. Do budoucna je velkým příslibem, musí se ale zklidnit v koncovce. Má se ještě co učit.

Jaký pocit máte z vašich vlastních výkonů?

Nechci se sám moc hodnotit. Ale hraju teď víc zezadu, to mi vyhovuje. Co mi ale vůbec nevyhovuje, je ten počet bodů.

Co reprezentace? Není moc českých hráčů, kteří hrají v základu v prestižní soutěži...

Tím se nezabývám. Hlavně se potřebujeme dostat s Hamburkem nahoru. Nároďák teď neřeším. Zatím jsem nebyl ani jednou nominován trenérem Bílkem, velké ambice si nedělám.

Tabulka soutěže vypadá tak nějak obráceně oproti předpokladům... Nahoře je Mohuč. Dobře začal třeba Freiburg. Zato Bayern tápe, přišla jeho další prohra. A také vaše...

Vskutku každý tu může porazit kohokoli. Mohuč je tým, který jezdí po pr.... Stejně tak Dortmund. Nemají hvězdy, ale makají a o tom fotbal je. My jsme taky odehráli dobré zápasy, ale za to si nic nekoupíme. Nemáme body. A všechno navazuje: Nasazení, seběvědomí, pohoda... Teď máme Kaiserslautern. Ten musíme porazit. Jiná možnost není.

V bundeslize se sypou góly jako málokde jinde. Někdo říká, že to je míčem zvaným Torfabrik, někdo stylem hry, někdo se směje brankářům. Co říkáte vy?

Balón je rychlejší, to je ku prospěchu fotbalu. Asi to není tak, že by se to nedalo chytat. Brankáři však nadávají, let míče je nevyzpytalený, rychle jde k zemi. Ale fotbal je přece o gólech, diváci se baví.

Když jsme u brankářů: Jak váš kolega Drobný nese pozici dvojky za Rostem?

Když přicházel z Herthy, bylo to pro něj tak padesát na padesát. Rost je tu dlouho, podává slušné výkony... Ale Jarda maká, od příští sezóny určitě bude jednička. Zůstává profesionálem i v téhle situaci tak, jak ho každý zná.

Spousta lidí říká, že předsezónní nákupy superhvězd do bundesligy se ne vždy povedly. Raúl se sice v Schalke už dočkal gólu, ale stále to asi není ono. Jednu velkou hvězdu jste už v průběhu minulého ročníku dostali také vy v osobě van Nistelrooije...

Ti hráči mají obrovskou kvalitu, je jen otázka času, než se prosadí. Van Nistelrooij bojoval se zraněním, ale je to skvělý útočník. Zvedá úroveň soutěže. Určitě i Raúl. Jsou zkušení, ale v Německu je jiný herní i život styl. Ze Španělska to pro ně je velký skok.

Jak moc stíháte vnímat dění v Česku, tedy hlavně na momentálně rozkolísané slávistické půdě, kde máte bratra i otce?

Sleduju to a není to nic příjemného, Slavie je můj klub, mrzí mě, že jsou dole. S bráchou si voláme, s tátou jsem o tom taky mluvil. Chvíle, kdy jste dole přicházejí. To je život.

V půli září vám přítelkyně Denisa porodila v Česku dceru Ellu. Jak stíháte rodičovské povinnosti a fotbal, když liga měla nabitý program i s vloženým kolem v týdnu?

Holky jsem teď pár dnů neviděl, a tak jsem za nimi zase vyrazil do Čech. Je toho hodně. Minulou neděli jsem ani nepočítal, že v derby se St. Pauli budu hrát. Kouč mě nasadil, i když jsem týden nebyl na tréninku. Je to vše náročné, ale zažil jsem nádhernou chvilku povzbuzení.

Nedělá vám trenér Veh přece jen trable s cestami do Čech?

Teď je to třeba ještě vydržet. Za 14 dnů si holky přivezu už do Hamburku.

V Česku je narození potomka spojeno s posezením týmu. Co v Německu?

Proběhne to určitě. Zatím nebyla příležitost. Mělo to být v sobotu, ale hrálo se večer, vraceli jsme se pozdě, takže na to dojde až během týdne.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.