Hlavní obsah

Dortmund je podzimním mistrem německé bundesligy

BERLÍN

Fotbalisté Dortmundu jsou s předstihem podzimním mistrem německé ligy. Rozhodla o tom dnešní porážka druhé Mohuče ve Frankfurtu 1:2 v utkání 15. kola.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Fotbalisté Dortmundu (zleva) Antonio da Silva, Robert Lewandowski, a Damien le Tallec

Článek

Mohuč nedokázala Frankfurt v nejvyšší soutěži porazit ani na sedmý pokus. O těsné výhře domácích rozhodl šest minut před koncem z penalty nejlepší ligový střelec Theofanis Gekas, který se trefil už potřinácté v sezoně. Český útočník Frankfurtu Martin Fenin do hry nezasáhl.

Dortmund, který má v čele sedmibodový náskok, hraje svůj zápas na hřišti Norimberku až v neděli. Před zimní pauzou sehrají týmy v bundeslize ještě dvě kola.

Trápící se Schalke doma nečekaně porazilo mistrovský Bayern Mnichov 2:0 a částečně odčinilo ostudný debakl 0:5 s Kaiserslauternem z minulého kola.

Svěřenci trenéra Felixe Magatha sice na svém stadionu vyhráli ve třetím ligovém utkání za sebou bez inkasované branky, ale v tabulce jsou stále až na patnácté příčce. Bavorský velkoklub v domácí soutěži prohrál po sedmi utkáních. V případě nedělní výhry Dortmundu se mu vedoucí pozice vzdálí na sedmnáct bodů.

O výhře domácích, které v první půli výrazně podržel reprezentační brankář Manuel Neuer, rozhodli až po přestávce záložník José Manuel Jurado a obránce Benedikt Höwedes. Mezi střelce se po sedmi soutěžních utkáních nezapsal hostující útočník Mario Gómez.

Hamburk podlehl Freiburgu na jeho stadionu 0:1, na hřištích soupeřů prohrál v pátém utkání za sebou a propadl se ze sedmého až na devátou pozici. Pouze na lavičce poraženého týmu zůstal záložník David Jarolím i brankář Jaroslav Drobný.

Souboj dvou trápících se mužstev Wolfsburgu a Brém skončil bezbrankovou remízou, přestože oba celky dostaly v druhém poločase možnost zahrávat pokutový kop. V 75. minutě nejprve vychytal Torstena Fringse z Brém domácí brankář Diego Benaglio, o dvě minuty později kanonýr Edin Džeko přestřelil branku.

Čtvrtou výhru za sebou si připsali fotbalisté Hannoveru, kteří během dvou minut otočili utkání na hřišti posledního Mönchengladbachu a po vítězství 2:1 poskočili na třetí místo neúplné tabulky.

Německá fotbalová liga - 15. kolo:
Frankfurt - Mohuč 2:1 (35. Russ, 84. Gekas - 42. Schürrle z pen.), Freiburg - Hamburk 1:0 (3. Cissé), Mönchengladbach - Hannover 1:2 (17. De Camargo - 73. Hanke, 75. Konan), Stuttgart - Hoffenheim 1:1 (34. Harnik - 10. Salihovič), Wolfsburg - Brémy 0:0, Schalke - Bayern Mnichov 2:0 (58. Jurado, 67. Höwedes).

Reklama

Související témata: