Hlavní obsah

Morávek je po roce zase zdravý: Vrátil jsem se psychicky daleko odolnější

Augsburg

Neuvěřitelných 596 dnů dělí starty fotbalového záložníka Jana Morávka v bundeslize. V dresu Augsburgu hrál 8. března 2014 proti Mönchengladbachu, pak jej svalové zranění a přetržený křížový vaz vyřadily ze hry až do minulého víkendu, kdy naskočil jako náhradník do zápasu v Dortmundu (1:5).

Foto: Profimedia.cz

Jan Morávek zažívá po delší době příjemné období, po více než roce znovu nastupuje za Augsburg.

Článek

Co jste cítil, když jste nastupoval do zápasu po dlouhých devatenácti měsících?

Byl jsem šťastný. Samozřejmě mi radost kalila prohra o čtyři branky, ale s ohledem na předešlou pauzu jsem byl rád, že jsem v pohodě. Pětačtyřicet minut jsem odmakal, nic mě nebolelo, žádné zdravotní trable se neobjevily.

Byl jste s trenérem předem domluvený, že nastoupíte?

Absolvoval jsem dva zápasy za béčko, pak ještě modelové utkání mezi naším áčkem a rezervním týmem. V Dortmundu jsem byl na lavičce, kluci do přestávky nehráli dobře, a tak trenér udělal v poločase dvě změny. Byl to pro mě skok jít do utkání před jednaosmdesáti tisíci diváky. Škoda jen posledních pěti minut, kdy jsme dvakrát inkasovali, ale jinak byl druhý poločas určitě zdařilejší. I trenér byl se čtyřiceti minutami spokojený.

Tížila vás při návratu nervozita? Neměl jste obavy, zda operované koleno vydrží?

Až jsem byl překvapený, že jsem vůbec žádné obavy nevnímal. Asi mi pomohla situace, kdy jsme prohrávali o tři góly. Šel jsem na hřiště s chladnou hlavou. Spoluhráči, kteří měli stejný problém, mě varovali, že budu mít strach ze soubojů. Ale lékaři mě ujistili, že můžu trénovat i hrát naplno bez obav. A tím se řídím. Vážně jsem byl v pohodě, bez respektu a bez limitu.

Křížový vaz pravého kolena jste si přetrhl minulý rok v srpnu v přípravě s Crystal Palace. Ještě v únoru jste doufal v návrat v průběhu jara, v horším případě až při letní přípravě. Proč se comeback tak oddaloval?

Po dlouhé regeneraci jsem při zatížení měl určité svalové potíže. Nechtěl jsem nic uspěchat, ani v klubu mě do ničeho netlačili, nechali mi absolutní volnost. Měl jsem na paměti případ Alexe Baumjohanna, s nímž jsem hrál v Schalke. Začal s tréninkem příliš brzy a přetrhl si vazy podruhé. Byl jsem připravený odepsat celou sezónu, jen abych byl fit. Poslední tři měsíce už jsem měl plné zatížení, před šesti týdny jsem pak dostal svolení naskočit do zápasů.

Je velká úleva, že jste zpět v kádru Augsburgu a můžete absolvovat plné zatížení?

Rozhodně ano. Tréninky mě ohromně baví, všechno beru s nadhledem. Vrátil jsem se psychicky daleko silnější, odolnější. Jsem vážně šťastný, když můžu absolvovat přípravu. Možná mi těžké zranění určitým způsobem pomáhá i na hřišti.

Je velkou komplikací návrat v situaci, kdy je Augsburg poslední? Čemu přičítáte výkonnostní propad, když téměř stejný kádr skončil minulou sezónu v bundeslize pátý?

Hrajeme tři soutěže, kromě ligy ještě pohár a Evropskou ligu. A všichni vnímají, že pro klub, jako je Augsburg, jsou tři soutěže velkým soustem. Jde o velkou zkušenost pro celý klub, ale nemáme tak široký kádr jako třeba Schalke, Dortmund nebo Bayern.

Dosud jste získali jen pět bodů v deseti zápasech. Panuje v klubu velká nervozita?

Atmosféra není optimální, ale nikdo nepanikaří. V krizových okamžicích jsme vždy dokázali bodovat. Všichni jsou velmi pozitivní, trenér nás povzbuzuje. Věřím, že se zvedneme, i když je jasné, že nebudeme hledět na nějakou krásu. Prostě musíme body urvat silou a srdcem.

Upřednostní i přes šanci na postup do jarní fáze Evropské ligy Augsburg bundesligu?

Celou minulou sezónu kluci dřeli, aby pro klub vybojovali účast v Evropě. Takže rozhodně nic nevypustíme. Ale trenér bude sestavu hodně točit, takže silnější tým bude určitě naskakovat v bundeslize. K té je taky upřena hlavní pozornost. Kdyby nám nejbližší kluby bodově utekly, mohlo by to mít fatální následky. Honit záchranu až na jaře by bylo složité.

Jak prožíváte zápasy Evropské ligy, do které nemůžete naskočit, protože vás klub nezapsal v létě na soupisku?

Nikdo nevěděl, kdy budu stoprocentně fit. Vedení mi vše vysvětlilo, já to respektoval. Koncentroval jsem se na rehabilitaci a nyní doufám, že budu pravidelně hrát bundesligu. Klukům fandím, a když vyjde postup, zahraju si Evropu třeba na jaře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.