Hlavní obsah

Mezi fotbalisty Liberce to vře, hráči odmítají nové smlouvy

LIBEREC

Hodně velké dusno momentálně panuje ve fotbalovém Slovanu Liberec. Vedení předložilo hráčům k podpisu nové kontrakty. A s nimi razantní ekonomické škrty. Hráčům se takový postup nelíbí. A zajídá se jim i jednání klubových bossů.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Václav Koloušek odmítl návrh nového kontraktu.

Článek

"Fixní částky se zmenší a navýší se pohyblivé," potvrzuje změnu systému ohodnocení v libereckém týmu František Mysliveček, sportovní ředitel. Zkušený obránce Severočechů Tomáš Janů přitakává: "Majitel má jisté představy, chce smlouvy postavit jinak než dosud."

Mysliveček: je to správný krok

Nijak neskrývá skutečnost, že situace v klubu není jednoduchá. "Tlaky jsou ohromné," stroze konstatuje Janů. Mysliveček tvrdí, že snížení kontraktů je logické: "Je to důsledek celkové problematické situace ve fotbale. Myslíme, že je to správný krok. Někteří hráči to cítí stejně."

Jenže podle dostupných informací to není zcela pravda. Řada hráčů zatím nové smlouvy nepodepsala. A třeba Václav Koloušek, který se na sever Čech vrátil na jaře a tehdy podepsal kontrakt až po delším vyjednávání, návrh nového kontraktu odmítl. A Ludvík Karl, majitel klubu, prý běsnil, neboť není zvyklý, že by mu někdo odporoval.

Bonusy od určitého bodového zisku

Zásadní škrty ve smlouvách se hráčům nelíbí. "Objem vyplacených peněz je stejný. Jde o motivační složky," tvrdí ředitel Libor Kleibl. Podle důvěrného zdroje však k rovnocennému plnění dojde jen za velmi specifických podmínek. Hráči musí odehrát minimálně 85 procent zápasů, v opačném případě se jejich konto povážlivě ztenčí. Bonusy budou vypláceny jen při dosažení určité bodové hranice, přičemž každý bod má svoji rozdílnou hodnotu. Cílová prémie pak bude jen při získání alespoň 55 bodů. Následují další individuální klauzule.

A tvrzení, že základní platy jsou v Liberci jedny z nejlepších, se rovněž nezakládají na pravdě. Podle dostupných informací jsou srovnatelné s Baníkem či Teplicemi, pominou-li se esa jako Horváth či Bolf. A běda hráči, který odmítne kontrakt podepsat. Majitel Karl údajně se vzpurnými borci zatočí. "Nesmysl. O sestavě rozhodují trenéři, nikoli já či pan Karl," prohlašuje Kleibl. Opět je k mání další verze. "Pan Karl trenérům řekl, že mají Vencu nechat sedět, jinak si to zařídí sám," prosáklo z klubu.

Hráče vlastní Karl

Trenér Josef Csaplár nad podobnými úvahami jen nechápavě kroutí hlavou. "Venca hraje a hrát bude," prohlašuje rezolutně. Jenže jedním dechem přiznává, že ctí loajalitu a řád. "Já jsem u týmu proto, abych z něj dostal maximum a vypracoval chladnou analýzu bez emocí. Majitelem hráčů je však Karl, nikoli Csaplár," říká liberecký trenér výmluvně.

Nicméně v kabině je podle něj všechno v pořádku. "Atmosféra je v pohodě," tvrdí Csaplár. "Držíme při sobě," přitakává Janů. Do podrobnějších rozborů se však pouštět nechce. A další zrovna tak. "Nemohu to komentovat, nepřísluší mi to," omlouvá se útočník Jan Nezmar. A záložník David Langer ladí na stejnou notu: "Nechci se k tomu vyjadřovat."

Ztratili soudnost

Po zisku mistrovského titulu v sezóně 2001/02 zavládla v Liberci obrovská euforie. A podle všeho někteří v klubu slávu neunesli. Hráčů se to však týká zřejmě až jako posledních. "Mnoho lidí ztratilo soudnost. V klubu je to teď hodně hektické," prohlásil včera v telefonickém rozhovoru Jiří Štajner, bývalý liberecký útočník a velký patriot. Jenže časy se mění. "Lidé z vedení dělají zbytečné zlo. Nevadí mi, že v klubu nejsem," dokonce prohlásil.

Jména jako Santander či Schalke nejsou pro muže ve vedení severočeského klubu soupeřem... "Když Slovan neporazí Real Madrid o pět gólů, není to pro ně zajímavé," uvádí další zdroj dobře obeznámený se situací v klubu.

Po prohraném utkání se Schalke měl majitel klubu v kabině způsobit pěkný humbuk. Hráčům údajně vyčítal špatný a ustrašený výkon, dokonce prý prohlásil, že šlo o zbytečnou cestu. Hráči prý jen nechápavě zírali, co to znamená. "Pan Karl hovořil jen se mnou," tvrdí Csaplár. Štajner ale přiznává, že kupříkladu v mistrovské sezóně po sérii dvanácti zápasů bez prohry Karl mužstvu pohrozil po remíze v Olomouci obrovskými statisícovými pokutami!

Reklama

Související témata: