Hlavní obsah

Legendární Bican by oslavil devadesátku

PRAHA

Nejproslulejší fotbaloví 'zabijáci' Pelé, Ferenc Puskás či Uwe Seeler nastříleli kolem tisíce gólů. Josef Bican, střední útočník Rapidu Vídeň a Slavie Praha, jich zaznamenal pětkrát tolik. Celosvětového uznání se ale dočkal až o půl století později, když byl oficiálně vyhlášen nejlepším střelcem historie. Ve čtvrtek by se dožil 90 let.

Foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Josef Bican

Článek
Fotogalerie

Josef Bican se narodil 25. září 1913 ve Vídni - otec František byl Čech, matka Ludmila měla české předky. Když bylo Bicanovi osm let, podlehl jeho otec následkům zranění z ligového zápasu a matka tak zůstala na výchovu tří chlapců sama.

Nejlepším lékem na nelehký život byly pro všechny bratry fotbalové bitvy s hadrovým míčem. Nejlépe si vedl prostřední z nich Josef, jenž ve dvanácti letech začal hrát za žákovský tým místní Herthy.

Později si svými výkony v barvách firemních jedenáctek podniků Farbenlutz a Schustek vysloužil pozornost ze strany samotného Rapidu Vídeň. Tam se za dva měsíce prostřílel z dorostu až do prvního mužstva.

Stěhování do Prahy

Krátce po italském šampionátu přislíbil přestup funkcionářům pražské Slavie. Rapid ani rakouský svaz však nechtěli Bicana uvolnit, a tak nejdřív musel do Austrie Vídeň, v jejímž dresu vybojoval dva ligové tituly. Po dalších tahanicích se nakonec na jaře roku 1937 definitivně přistěhoval do Prahy.

Po příjezdu do české metropole prožil Bican podle vlastních slov nejkrásnější období svého života. Za přestup obdržel na tehdejší poměry nevídanou sumu 150 tisíc korun, v sešívaném dresu sázel od počátku jeden gól za druhým a stal se miláčkem slávistických fanoušků.

Hned rok po svém příchodu se hlavní měrou zasloužil o zisk Středoevropského poháru, celkem se svými 417 úspěšnými zásahy v 240 utkáních podílel na pěti mistrovských triumfech. Po válce o slávistického kanonýra projevila zájem řada špičkových evropských klubů v čele s Juventusem Turín, avšak Bican se rozhodl zůstat.

Návrat do milované Slavie

Po komunistickém převratu se stal trnem v očích různých mocipánů, spásným krokem byl přestup do druholigových Vítkovic. Železárnám pomohl Bican k postupu do nejvyšší soutěže, kde v jejich dresu vybojoval v roce 1950 svou devátou a poslední střeleckou korunu.

V roce 1952 se na vlastní žádost stěhoval do Hradce Králové, o rok později se vrátil do milované Slavie. Ještě v necelých dvaačtyřiceti letech nastřílel Liberci čtyři branky, v listopadu 1955 nastoupil v lize naposledy.

Po ukončení fotbalové kariéry nastaly Bicanovi a jeho ženě Jarmile těžké časy. "Buržoazní modlu" nechtěl nikdo zaměstnat, a tak se živil jako dělník, řidič či krmič v zoo. Světlejším obdobím bylo počátkem 70. let jeho působení v belgickém Tongerenu, který jako trenér vytáhl ze čtvrté do druhé ligy.

Vášnivému rybáři a sběrateli hub se moderní pojetí fotbalu příliš nezamlouvalo, přesto byl častým hostem na zápasech "své" Slavie. Legendární střelec zemřel 12. prosince 2001 na zástavu srdce.

Jen jediný šampionát

Všestranný kanonýr dal během své kariéry 643 prvoligových gólů (226 v rakouské, 218 v české a 199 v tzv. protektorátní lize), celkem dvanáctkrát se stal králem střelců nejvyšší soutěže. Ani jeden z obou záznamů nemá v historii kopané obdoby.

Ke své smůle se Bican představil na jediném mistrovství světa - v roce 1934 v Itálii byl členem slavného rakouského "wunderteamu", který skončil čtvrtý. O čtyři roky později ve Francii nestartoval, protože ještě neměl vyřízené československé občanství, o další účasti na světových šampionátech ho připravila druhá světová válka.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.