Hlavní obsah

Národní stadión podle vzoru slavné Areny

PRAHA

Do roku 2009 by podle projektu, který schválili pražští radní, měl na Strahově vyrůst největší fotbalový stadión v ČR. Zatím neexistuje ani maketa, nicméně představitelé ČMFS se zhlédli v amsterdamské Areně, a možná osloví jejího tvůrce. Kromě stadiónu pro 52 tisíc diváků by v areálu měly vyrůst i dva hotely.

Foto: internet

Takto to vypadá uvnitř amsterdamské Areny. Vyroste podobný stadión i v Praze?

Článek

Místopředseda ČMFS a šéf marketingu Jaroslav Vacek naznačil, jakým způsobem by chtěl zajistit návratnost bezmála pětimiliardové investice. "Naší představou je, že na stadiónu bude hrát jeden, nebo ještě lépe dva ligové kluby. K tomu nějaké koncerty, prostě ve světě obvyklý provoz. Do stadiónu, kde by hrál třikrát za rok nároďák, by žádný investor nešel," řekl Vacek.

.:ANKETA:
Má smysl stavět v ČR stadión pro 52 000 diváků? Hlasujte na konci článku

Důležitým faktorem celého projektu bude vstup města do financování infrastruktury a hlavně vyřešení všech otázek kolem přiléhajících pozemků. Na tyto otázky dal deníku Právo odpovědi pražský radní Pavel Klega, který byl těmito věcmi pověřen:

Jak hodlá město řešit pozemkové vztahy pro stavbu Národního fotbalového stadiónu na Strahově?Dostal jsem od městské rady úkol tyto vztahy zmapovat a navrhnout možná řešení. Výhodou je, že pozemky patří právě městu, některé má ale svěřené Technická správa komunikací, jiné jsou zatíženy nájemními vztahy. Jasno má být do konce února. Co všechno vlastně má na Strahově vyrůst?Chci zdůraznit, že představy Českomoravského fotbalového svazu zatím zůstávají ve fázi záměru. Hovoří se o dvou hotelech, kancelářské budově a dalších komerčních aktivitách, které by pomohly ekonomice projektu, prostě návratu investic, aby město nemuselo provoz stadiónu pro 52 tisíc diváků dotovat. Financování je ale věcí fotbalového svazu. Je také třeba pracovat na rozvoji dopravní infrastruktury. Uvažuje se o parkovišti pro čtyři tisíce automobilů a lepší obsluze Strahova městskou dopravou.

Vše má přijít asi na pět miliard korun. Myslíte si, že se stavba stadiónu může rentovat?Hlavní město podepsalo s fotbalovým svazem memorandum o spolupráci, ještě v listopadu se má podepisovat smlouva. Smyslem je získat stadión, který by splňoval všechny standardy UEFA a FIFA. Rentabilita projektu je věcí fotbalového svazu. Při stavbě se počítá se státní dotací na infrastrukturu ve výši asi 1 miliardy korun. Z prvotních posudků pak vyplývá, že výnos by se u stadiónu pohyboval okolo 4 procent, u doprovodných staveb mezi 6 a 8 procenty. Pracovní termíny projektu, který dostal název Sport City Prague Strahov a který by měl začít rekonstrukcí stadiónu Evžena Rošického, jsou následující: investor projektu by měl být znám v létě 2004, projekt a územní rozhodnutí by měly být k dispozici do konce roku 2005, stejně jako stavební povolení. Vzápětí by se mohla rozběhnout vlastní stavba. Vše by mohlo být hotovo do dubna roku 2009.

Neměla by se tedy Praha už ucházet o pořadatelství nějakého fotbalového šampionátu?Myslím si, že by se ta kandidatura měla pomalu zvažovat. I to ale trochu závisí na fotbalovém svazu. Rozhodně nový stadión využijeme při kandidatuře na pořadatelství letní olympiády v roce 2016, respektive 2020.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.