Hlavní obsah

Turci zranili českého rozhodčího

ISTANBUL

Možná nejtěžší chvíle své kariéry prožíval v úterý český fotbalový rozhodčí Michal Beneš. Z barážového zápasu turecké a německé jednadvacítky, jehož závěr němečtí novináři popsali jako "Peklo u Bosporu", si odvezl tržnou ránu na hlavě. Incidentem se začala zabývat disciplinární komise UEFA.

Foto: internet

Řádění tureckých fanoušků není na fotbalových stadionech nic nového

Článek

Turečtí fanoušci se nedokázali smířit s tím, že jejich tým byl vyřazen, navíc gólem, který padl v poslední minutě. Na hrací plochu naházeli všechno, co jim přišlo pod ruku. Jedna mince trefila do hlavy i Beneše. Krvácející ránu mu zašil lékař německého týmu Michael Preuhs.

Beneše, který je na cestě do České republiky, se ČTK zatím kontaktovat nepodařilo. Dramatické okamžiky po skončení zápasu v Istanbulu ale popsal jeden z jeho asistentů Evžen Amler. "To, co se po utkání dělo, nemá s fair play nic společného. Turečtí fanoušci vyrovnávací gól těsně před koncem neunesli. Byl to určitě jeden z mých nejhorších zážitků a nepochybně to bude mít dohru," řekl Amler.

Je to snad válka?

Vyděšení němečtí hráči dokonce hovoří o tom, že je napadli nejen fanoušci, ale i turečtí policisté a ochranka. "Tloukli je, jeden krvácel, další seděl v šatně s ručníkem na hlavě," potvrdil německý trenér Ulli Stielike. "Je to snad válka?" ptal se po utkání. Amler policejní zásah neviděl. "Spěchali jsme co nejrychleji do kabiny, takže nevíme, co se dělo před šatnami hráčů. Ale vyloučit to nemohu," odpověděl Amler.

Bezpečnostní šéf německého svazu Hans Florian v Istanbulu osobně byl a agentuře AP řekl více. "Nejprve se na aktéry sesypalo neuvěřitelné množství různých objektů z tribun - zapalovače, obaly od mobilů, láhve i ocelové tyče z konstrukce stadionu," popsal.

Disciplinární řízení bude 4. prosince

Na rozdíl od zpráv německých médií však podle něj policisté žádné hráče v tunelu nenapadli. "Byli to jen členové ochranky, pořadatelé. Některé hráče pokopali, jiné zbili. Mají modřiny a další šrámy," řekl Florian s tím, že nikdo nebyl zraněn vážně. Zklamaní turečtí fotbalisté se prý chovali po vyřazení 'agresivněji', ale žádných násilností se nedopustili.

Incident diváků a pořadatelů začala vyšetřovat disciplinární komise UEFA a bude se jím zaobírat na svém zasedání 4. prosince. Její delegát Tom Restall z Malty se v kabině na vlastní oči přesvědčil o následcích útoků. Hostitelům tak hrozí vysoká pokuta i uzavření hřiště.

Turci se prali i v Rize

V Turecku nejsou výtržnosti na fotbalových stadionech ničím neobvyklým, bitky se přitom neomezují jen na hlediště a okolí stadionu. Když hráli v říjnu v Istanbulu Angličané, dostali se do konfliktu i hráči obou táborů v tunelu k šatnám. Temperamentní turečtí fotbalisté měli údajně ostrý střet s lotyšskou ochrankou po sobotním prohraném utkání áček v Rize.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.