Hlavní obsah

Vaniak si může na MS vychytat auto

PRAHA

Český fotbalový brankář Martin Vaniak postoupil do finále neoficiálního mistrovství světa v zahrávání trestných kopů. Olomoucký gólman bude společně s Brazilcem Lucianem da Silvou ve čtvrtek od 21:00 ve španělské Marbelle čelit pokusům vyhlášených techniků v čele se Zinedinem Zidanem. Pokud Vaniak uspěje, může se vedle trofeje těšit na prémii v podobě luxusního auta.

Článek

Vaniak zlikvidoval 39 z dvaačtyřiceti pokusů a byl z pěti pozvaných gólmanů nejlepší. Společně s ním se dnes postaví Zidanovi a spol. Brazilec Da Silva z belgického Beerschotu, jenž z pokusů z 16, 18 a 20 metrů inkasoval čtyřikrát. Zhruba tři tisíce fanoušků zklamal domácí hrdina Santiago Caňizares, jenž pustil pět střel a do finále nepostoupil.

Vedle dvojice nejúspěšnějších gólmanů je známo také šest účastníků střelecké soutěže - vedle Zidana jsou to Turek Ugur Yildirim z Heerenveenu, Nizozemec Orlando Engelaar z Genku, Slovinec Nastja Čeh z Brugg, domácí Benjamin Zarandona z Betisu Sevilla a Kolumbijec Ricard Hamilton z Apoelu Nikósie.

Finalisté budou známi až po losování

Pořadatelé ještě ve středu do nočních hodin jednali o dalších hvězdách, které by stejně jako Zidane postoupily rovnou do finále. "Šest postupujících z kvalifikace mají doplnit ještě čtyři hráči. Mezi nimi mají být Zidane a Totti. Jména dalších dvou budou jasná až po odpoledním losování," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK Vaniak.

V semifinále měl olomoucký brankář podle svých slov výhodu, že byl nalosován až do poslední skupiny. "Měl jsem možnost se podívat, jak vypadá celá soutěž. Ze šestnácti metrů jsou střely pro brankáře dosti obtížné, neboť hráč si dává míč přímo doprostřed hranice trestného území. Navzdory zdi je branka dost otevřená, dostal jsem odtud dva góly," líčil Vaniak.

"Moc jsem si přál dostat se do finále. Tam bude hodně záležet na losu, jaké hráče mi přidělí. Například v prvním semifinále, když chytal egyptský brankář, tak střelci trefili pouze třikrát branku. Jinak letěl míč buď mimo, nebo do zdi," dodal Vaniak, jehož ve Španělsku zklamala kvalita terénu. "Pořadatelé položili nový trávník, který se dost uvolňoval. Při odrazu se trhal," posteskl si český gólman.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.