Hlavní obsah

Kubíček možná půjde před disciplinárku

PRAHA

Olomoucký manažer Jiří Kubíček bude možná muset před disciplinární komisí vysvětlovat výroky nejen z poslední doby, ale i činy z období svého fungování ve vrcholných fotbalových orgánech - výkonném výboru ČMFS a dozorčí radě STES. Deník Právo tuto informaci získal z dobře informovaných kruhů.

Foto: internet

Kubíček měl údajně ovlivňovat rozhodčí.

Článek

První důvod předvolání by měl být jeho postup při jednání s televizemi o prodeji televizních práv na přelomu tisíciletí. Údajně měl iniciovat jednání s Českou televizí a slibovat od ní peníze, což se však nesplnilo. Jednání zástupců STES s TV Nova tím pak prý dostalo jiný směr a fotbal přišel o 10 miliónů korun.

Kubíček měl v tomto případě překročit kompetence poskytnutím některých informací a STES i fotbal tak měl poškodit. "Mohu k tomu uvést jen tolik, že tento bod bude na programu jednání dozorčí rady STES," řekl Právu ředitel této marketingové organizace ČMFS Jan Kinda. Také odmítl Kubíčkova tvrzení, že STES dal Spartě 70 miliónů korun. "To při obratu dvou set dvaceti miliónů korun není ani teoreticky možné," zdůraznil Kinda.

Kubíček nemá pravdu ani v tom, že některé soukromé firmy pracovníků STES využívaly bezplatně zařízení a místnosti této firmy. Hloubková kontrola alespoň nic takového nezjistila. To potvrdil i výkonný výbor ČMFS, který rovněž schválil postup STES při prodeji TV práv, což Kubíček s oblibou kritizuje. Při tom sám byl několik let v dozorčí radě a mohl mnohé záležitosti ovlivnit i jako člen výkonného výboru ČMFS, v němž sedí už dvanáct let.

Na Moravě ztrácí pozice

Mokrý, na valné hormadě kandidát na předsedu svazu, i další moravští představitelé popírají Kubíčkovo tvrzení, že by sám Mokrý vymyslel lest na Košťála, kterou pak olomoucký činovník dotáhl k "dokonalosti". Kubíček, ač pravověrný Moravan, se chlubil, že pomáhal nejen Mokrému, ale i Haškovi, takže pracoval pro dva soupeřící kandidáty.

Jeden den popírá, že by svým postupem při zablokování volby předsedy svého lídra Mokrého poškodil, ale vzápětí svádí chyby právě na něho. Svými protimluvy podle reakcí z Moravy ztrácí pozice i tam, protože delegáti cítí, že nenalezení rozumného východiska fotbalu skutečně ublížilo.

Otevřou starý případ?

Bývalí členové výkonného výboru chtějí otevřít záležitost z roku 1995, kdy měl Kubíček říct, že nedal sudímu více než 40 tisíc Kč (podle jiných verzí 50 tisíc). "Přípravu obou podnětů, o nichž je řeč, mohu potvrdit," řekl místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek.

Kubíček nemluvil pravdu ani v případě, kdy kontaktoval v hotelu Coubertin v roce 1995 sudího Pučka. Podle výpovědí dnes už bývalého rozhodčího se tak vskutku stalo, byť až kolem jedné hodiny v noci a ne dříve, jak tvrdil Kubíček. Navíc jiný bývalý sudí, který nechtěl být jmenován, uvedl, že když začínal v I. lize, byl Kubíček první, kdo ho oslovil, aby ne nezištně pomohl jeho klubu, což rozhodčí prý odmítl.

Bývalý šéf sudích Milan Brabec Kubíčka ještě před korupční aférou upozorňoval na výkonném výboru, aby přestal vyvíjet tlak na rozhodčí. Třeba tím, že jim ukazoval kamerový systém, který prý odhalí jejich chyby. Tato svědectví jsou teď účelová, ale naznačují, že pro fotbal začíná být Kubíček "persona non grata".

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.