Hlavní obsah

Do Anglie přicházejí hvězdy každý půlrok

Hned jak se otevřelo zimní přestupové okno, začalo se to na anglickém trhu hemžit zajímavými jmény i nečekanými změnami dresů. K nejaktivnějším manažerům zatím patří Chris Coleman z Fulhamu a Neil Warnock, koučující Sheffield United. Z gigantů se nejvíce činí Liverpool. V Chelsea musí nejprve vyřešit interní spory a Manchester líčí na Owena Hargreavese, hrajícího v dresu Bayernu Mnichov.

Článek

Švédský internacionál Henrik Larsson je v Manchesteru United na tříměsíčním hostování do 12. března, jeho výkony však možná přimějí Sira Alexe Fergusona, aby útočníkovi nabídl smlouvu delší. Otázkou je, zda se nechá Larsson k případnému setrvání v Anglii přemluvit.

Jeho domovský klub z Helsingborgu není proti. Ta tam je tedy zřejmě šance italského útočníka Giuseppe Rossi na místo v sestavě Reds, na které si zřejmě brousil zuby po návratu z hostování v Newcastlu. Po návratu do Manchesteru byl totiž obratem poslán do italské Parmy na půlroční hostování.

Stejný osud pravděpodobně čeká čínského útočníka Fangzhuo Donga, jenž se na Old Trafford vrátil taktéž z hostování, konkrétně z belgického Royal Antwerpy.

Který přestup pomůže jednomu z týmů nejvíce?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Ferguson pustil na hostování do Aston Villy Phila Bardsleye a zbavil se dalších dvou mladíků. David Jones odchází definitivně, devatenáctiletý talent Evans na hostování.

"Malé letadlo" letělo do Fulhamu

Dvaatřicetiletý útočník Vincenzo Montela přišel z AS Řím do týmu Fulhamu. Vítěz italské ligy ze sezóny 2000/01, který má přezdívku "malé letadlo" pro jeho charakteristický způsob oslavy vstřelených branek, bude v Anglii půl roku hostovat.

Manažer Fulhamu Chris Coleman dále ulovil v zaoceánských vodách štiku zálohy Clinta Dempseye. Třiadvacetiletý hráč přišel z MLS za 2, 25 miliónů Euro a v týmu se setká s dalšími dvěma spoluhráči z reprezentace USA.

Jeho angažování má zřejmě zacelit díru po Portugalci Boa Mortem, který dostal svolení k přestupu do West Hamu United. Pokladna Fulhamu tak zbohatla o 7, 5 miliónů Euro.

Kladiváři obratem poslali 2,25 miliónů Euro na účet West Bromwiche za anglického záložníka Nigela Quashie. Přestupovými vodami notně víří Liverpool. Manažer Rafael Benitez sází na mládí.

Benitez myslel na budoucnost

Nejprve přivedl na hostování brankáře Daniele Padelliho ze Sampdorie Janov, poté si zapůjčil z Boca Juniors argentinského levého obránce Emiliana Insuu. Zatím posledním příchodem do Liverpoolu je Argentinec Sebastian Leto. Záložník přestupuje z argentinského Lanusu za 3,6 miliónů Euro.

Další gigant Chelsea zatím díky válce mezi vlastníkem Romanem Abramovičem a kontroverzním portugalským trenérem Mourinhem žádnou přestupovou bombu nepřipravila.

Z hostování v Benfice Lisabon se sice vrátil brazilský obránce Alcidese, hned vzápětí byl ale poslán na další štaci v Eindhovenu. Podobně je na tom i Arsenal, který se do statistik zapsal pouze prodejem irského útočníka Anthony Stokese do druholigového Sunderlandu za 3 milióny Euro.

Sunderland naopak opouští Ben Alnwick, kterého brankářská výměna poslala do Tottenhamu, opačným směrem se stěhuje Marton Fulop. Osmý Tottenham dále získal na hostování záložníka Adela Taarabta z mateřského Racingu Lens.

Charlton teď řídí Pardew

Kapitán čínské reprezentace Zheng Zhi zamířil na hostování do Charltonu. Hráč, který může nastupovat v obraně i záloze, byl dvakrát fotbalistou Číny. Nový manažer Alan Pardew též přivedl za 750 tisíc Euro obránce Bena Thatchera z Manchesteru City.

Welšan má nahradit Djimiho Traoreho, přestoupivšího do Portsmouthu. Šestadvacetiletý Traore strávil 7 sezón v Liverpoolu a dobyl s ním i triumf v Lize Mistrů. Do Portsmouth také zamířil na hostování jednadvacetiletý talent Arnold Mvuemba ze Stade Rennes.

Propadající se Sheffield United se pokusí pozdvihnout útočník Jon Stead, jenž přišel za 1, 2 miliónů Euro z druholigového Sunderlandu, jehož manažerem je dobře známý Roy Keane.

Dunn se vrátil do Blackburnu

Dalšími posilami jsou obránci Mamadou Seck z francouzského Le Havre, Matthew Kilgallon, jenž přišel za 2 milióny Euro z Leedsu a především jamajský kanonýr Luton Shelton, za který musí Sheffield sáhnout do pokladny pro rovné 3 milióny Euro.

Záložník David Dunn se vrací do Blackburnu, z kterého odešel v roce 2003 za 6 miliónů Euro do Birminghamu. Dres Rovers také oblékne francouzský obránce Christopher Samba, jehož pustila na hostování Hertha Berlín.

Nejzajímavější přestupy
Jméno hráčeZ klubuDo klubuPřestupová částka v Eurech
Henrik LarssonHelsigborgs IF (Švéd.)Manchester Unitednezveřejněno
Vincenzo MontelaAS ŘímFulhamnezveřejněno
Luis Boa MorteFulhamWest Ham United7,5 miliónů
Sebastian LetoLanus (Arg.)Liverpool3,6 miliónů
Djimi TraoreManchester CityPortsmouthnezveřejněno
Luton SheltonHelsingborgs IF (Švéd.)Sheffield United3 milióny
David DunnBirmingham CityBlackburn Roversnezveřejněno
Clint DempseyNew England Revolution (USA)Fulham2,25 miliónů

Reklama

Související témata: