Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela fotbalového funkcionáře s úplatkem

BRATISLAVA

Na Slovensku byl zadržen přímo při přebírání úplatku vysoký fotbalový funkcionář. Jeho jméno odmítla policie zveřejnit, podle informací ČTK se jedná o předsedu ligové komise a dočasného generálního sekretáře svazu Vladimíra Wänkeho.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ilustrační foto

Článek

Pracovníci Úřadu boje proti korupci zadrželi funkcionáře odpoledne, vedení svazu policejní zákrok blíže nekomentovalo. "Úplatek nebyl velký. Vzal ho od osoby v postavení agenta za přestup hráče," citoval server pravda.sk policejního prezidenta Jána Packu. Vyšetřovatel podle něj obviní funkcionáře z braní úplatku a navrhne ho poslat do vazby.

Slovenské policii se podařilo zadržet vysokého fotbalového činovníka při korupčním jednání poprvé. Wänke nastoupil na místo dočasného svazového sekretáře po loňském odchodu Dušana Tittela, navíc pod něj spadá i ligová komise.

Wänke chtěl tvrdé opatření proti korupci

Bývalý trenér je také členem představenstva akciové společnosti Národní fotbalový stadion vzniklé pro výstavbu nové areny s mezinárodními parametry. Paradoxně právě Wänke minulý týden na tiskové konferenci prohlásil, že svaz přijal tvrdé opatření proti korupci.

O ní se na Slovensku spekuluje už několik měsíců, v polovině února to připustil i svazový předseda František Laurinec. O údajném uplácení v tisku hovořilo několik rozhodčích z regionálních soutěží, objevily se pochybnosti o prodeji zápasů i v první lize. Prokázána ale dosud korupce nikdy nebyla.

Úplatkářské aféry v posledních letech výrazně poznamenaly i český fotbal. Nad některými funkcionáři například z klubů bývalého 1. FC Synot, Žižkova, Liberce a Opavy a také nad obviněnými rozhodčími již soud rozsudky vynesl, všechny kauzy ale dosud uzavřeny nebyly. Orgány fotbalového svazu se s nimi již vypořádaly uložením disciplinárních trestů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.