Hlavní obsah

Polské fotbalové kluby sčítají ztráty po uzavření stadiónů

VARŠAVA

Na více než dva milióny zlotých (12,5 milióny korun) přišlo v minulých dnech čtyři polské fotbalové kluby rozhodnutí úřadů z bezpečnostních důvodů uzavřít jejich stadióny pro diváky. Zápasy před prázdnými tribunami zatím doma hrály Legia Varšava, Lech Poznaň, Vratislav a Widzew Lodž.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fanoušci fotbalistů Poznaně nemají problémy jen v Polsku.

Článek

Polské úřady se stadióny na vybraná utkání rozhodly uzavřít na doporučení policie poté, co hooligans Lecha Poznaně a Legie Varšava začátkem května při finále Polského poháru zdemolovali atletický stadión v Bydhošti. Někteří z nich vtrhli na hrací plochu, jiní napadli novináře. Policie po těchto výtržnostech zadržela okolo padesáti lidí.

Největší ztrátu utrpěly kluby s nejvyšší kapacitou stadiónů, tedy Lech Poznaň a Legia Varšava. Vedení klubu z polské metropole odhaduje, že kvůli tomu, že před necelými dvěma týdny se utkání s Koronou Kielce odehrálo bez diváků, přišel až o milión zlotých. "Nejde jen o příjem z prodeje lístků, ale rovněž z občerstvení, prodeje suvenýrů, peníze od sponzorů," řekl polské agentuře PAP mluvčí Legie Michal Kociemba.

Doplatili na to slušní fanoušci

Na opatření podle něho doplatili také fanoušci, kteří nemají nic společného s fotbalovými chuligány a kteří se nemohli přijít podívat na zápas svého oblíbeného klubu. "Máme nejmodernější a nejbezpečnější stadión v Polsku, bohužel chování nevelké skupiny lidí nazývajících se fanoušky Legie velmi poškodilo dobré jméno klubu," dodal.

Lech Poznaň ztráty vyčíslil nejméně na 750.000 zlotých, v případě dvou zbývajících klubů jde o částku v řádu statisíců zlotých.

Bez přítomnosti diváků bude hrát ještě 25. května Lubin proti Wisle Krakov. Až do konce sezóny v první lize, která se hraje do 29. května, na stadióny navíc nesmějí fanoušci hostujících klubů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.