Hlavní obsah

Nedvěd: Ať doma zboří hospodu, postavím novou

PAŘÍŽ

Český fotbalista Pavel Nedvěd je po zisku Zlatého míče nejobletovanější fotbalovou hvězdou světa a komplimenty na jeho hlavu srší ze všech stran. Jak on sám prožíval vyhlášení výsledků prestižní ankety, jak triumf oslaví, a co by poradil svým následovníkům, se Nedvěd svěřil deníku Právo. ROZHOVOR S PAVLEM NEDVĚDEM

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd se Zlatým míčem pro nejlepšího fotbalistu Evropy

Článek

Pavle, jak dlouho jste vše musel tajit? Vždyť už jste byl dávno vyfocen do časopisu se Zlatým míčem a stále jste zarytě vítězství odmítal.Já opravdu musel. Z France Fotbalu za mnou byli minulý týden a fotili mě se Zlatým míčem. Já se ale stejně do poslední chvíle bál, abych to nezakřikl. Tak jsem se nechlubil ani svým blízkým a mlčel.

Máte blažený výraz. Co pro vás Zlatý míč znamená? Takové ocenění se nezíská lehce. Neberu to jako ocenění jedné sezóny, ale celé mé kariéry. Je to veliká věc, pro mne a pro celou mou zem, cloumají mnou emoce. Vše jsem si pořádně uvědomil až dnes. Víte, já jsem tolik chtěl třeba odčinit tu baráž s Belgií...

Když se probíráte svou kariérou s takovou trofejí v ruce, na koho si vzpomenete v první řadě?Chtěl bych Zlatý míč věnovat trenéru Žaloudkovi. Nedožil se ho, ale měl by z něj největší radost. Jsem si jist, že on to odněkud vidí.

Kdyby za vámi přišel malý chlapec a chtěl by vědět, díky čemu jste toho dosáhl. Co byste jmenoval v první řadě.Trénovat! Ne, třikrát za sebou trénovat! Čím víc člověk trénuje, tím víc dokáže. Dřít víc než ostatní. Pořád. Já trénoval i dnes ráno před odletem do Paříže. Teď jsem týden marodil a musím být fit zase na ligu. Půjdu makat i zítra ráno.

Neříkejte, že to nepůjdete alespoň trochu oslavit...Ne, na slavení bude času dost po Euru.

A co ve u vás doma ve Skalné, tam se prý chystá mejdan až do rána. Víte o tom?Vím, ale ještě jsem s nimi nemluvil. Ať slaví! Ať zboří celou hospodu. Klidně jim postavím novou.

Uvědomujete si, že ocenění může zásadně změnit váš život? Změní se jen to, že budu mít zase větší motivaci všem dokázat, že si Zlatý míč zasloužím. Jinak se nic nezmění! Opravdu. Jak říkám, ráno jdu trénovat...

Pan Panenka říkal, že si trofej zasloužíte hlavně proto, že jste zmoudřel. Co vy na to?Za taková slova děkuji. V Juventusu jsem se opravdu uklidnil a snažím se být stále lepší. Mám mezery a budu na nich pracovat.

Jak jste si vůbec užil den a ceremoniál. Byl jste na roztrhání.Nečekal jsem, že to bude tak těžké. Prožil jsem něco, o čem jsem ani nesnil a na čem mají z velké části podíl spoluhráči z Juventusu i reprezentace. Celý den byl strašně náročný, vyčerpávající. Horší, než se sebrat a jít na dvě hodiny běhat... Ale jsem přešťastný, že moje kariéra takto pokračuje a že jsem navázal na takovou perzónu, jakou je pan Masopust.

Budete v televizi přát národu do Nového roku. To znamená, že už jste překročil hranice sportu.Není těžké popřát, ale mně na tom strašně záleželo. Je to vyznamenání toho, s jakým úsilím dělám fotbal.

Reklama

Související témata: