Hlavní obsah

Nedvěd: Z proklínané primadony miláčkem národa

PRAHA

Primadona, náladový frajírek zahazující svůj potenciál na hřišti zbytečnými debatami s rozhodčími. I takové hlasy zaznívaly na téma Pavel Nedvěd ještě před několika lety. Nyní je všechno jinak, a Nedvěd je pro svou obětavost a vůdčí schopnosti vynášen do nebes. Letos jako kapitán dovedl českou reprezentaci na Euro 2004 a Juventusu pomohl až do finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Nejvíce odpůrců si čerstvý držitel Zlatého míče získal po neúspěšné baráži s Belgií v kvalifikaci na MS 2002. Čeští fotbalisté měli v listopadu 2001 vše ve svých rukách a k postupu na světový šampionát jim stačilo v odvetě porazit o více jak jeden gól Belgii na domácí půdě.

Čtyři minuty před koncem ale vstřelil z penalty jediný gól Belgičan Wilmots a v závěru utkání se už Češi do závěrečného tlaku nedostali. Z větší části za to mohl právě Nedvěd, který se nechal zbytečně vyloučit za protesty s rozhodčím. Sám Nedvěd po včerejším převzetí Zlatého míče přiznal, že zápas s Belgiií byl dlouho jeho noční můrou.

Ze Skalné do Plzně

Cesta k titulu nejlepšího fotbalisty Evropy byla pro Pavla Nedvěda dlouho trnitá. S kopanou začínal ve svém rodišti v malé západočeské vesničce Skalná u Chebu. Jako žák se převlékl do dresu tehdejší chebské Rudé Hvězdy, a po základní škole odešel do Plzně, kde vedle fotbalových tréninků navštěvoval stavební průmyslovku.

V Plzni jej pak fotbalově vybrousil mládežnický trenér Jozef Žaloudek, kterého hráč  často označoval za svého "druhého" otce. V sedmnácti Nedvěd v dresu Plzně odehrál své první utkání mezi seniory, i když jen ve druhé lize.

První roky ve Spartě

Prvoligovou premiéru si odbyl až během podzimní části sezóny 1991/92, kdy si plnil vojenské povinnosti v Dukle Praha. Nadějného fotbalistu oplývajícího buldočím zaujetím a výjimečně tvrdou střelou si brzo vyhlédla pražská Sparta a Nedvěd se stěhoval na Letnou.

V těžké konkurenci se prosazoval těžce, většinu ročníku 1992/93 spíše proseděl na lavičce náhradníků. Od další sezóny si ale postupem času vybojoval místo v základní sestavě. Jako jedna z hlavních opor týmu nakonec získal se Spartou tři ligové tituly.

Stříbro na Euru a odchod do Itálie

Do reprezentace Nedvěd nakoukl poprvé v roce 1994, o dva roky později už byl hvězdou mistrovství Evropy v Anglii. Tam svými výkony zaujal i trenéra českého původu Zdeňka Zemana, který jej po skončení šampionátu přetáhl do Lazia Řím. Italský klub tehdy za skromného Čecha zaplatil 138 miliónů korun.

I v Římě potvrdil Nedvěd svou pověst neúnavného dříče a brzy si vysloužil přezdívky jako "Stachanovec" či "Ocelový robot". S Laziem se v roce 1998 dostal až do finále Poháru UEFA, v roce 1999 v jeho barvách vyhrál Pohár vítězů pohárů a o rok později získal svůj první italský titul.

Mezi hvězdami Juventusu nakonec zářil nejvíce

Nedvědova hvězda stoupala v evropských poměrech neustále vzhůru. I když Češi na mistrovství Evropy 2000 propadli a nepostoupili ani ze základní skupiny, odborný německý magazín Kicker například neváhal záložníka označit za největší hvězdu šampionátu.

Definitivně do světa evropských superhvězd pak Nedvěd vkročil v létě 2001, kdy se podpisem smlouvy s Juventusem Turín (1,5 miliardy korun) stal nejdražším českým fotbalistou všech dob. Ve slavném klubu měl "Grande Paolo" zaplnit mezeru po odcházejícm Zidanovi a ačkoliv tomu zpočátku nikdo moc nevěřil, v některých ohledech francouzského mistra světa snad i předčil.

V současnosti je jednatřicetiletý otec dvou dětí (dcera Ivanka, syn Pavel)  jednou z největších osobnosti světového fotbalu a o jeho služby se přetahují věhlasné kluby. Zájem už projevil Real Madrid, naditým měšcem třese i ruský vlastník londýnské Chelsea Roman Abramovič.

Reklama

Související témata: