Hlavní obsah

Fotbalista Benfiky Fehér zemřel po kolapsu během zápasu

GUIMARAES

Podruhé během posledních šesti měsíců zasáhla fotbalové dění smrt špičkového hráče. V noci na pondělí zemřel bezprostředně po ligovém utkání v Portugalsku maďarský útočník Benfiky Lisabon Miklós Fehér. Čtyřiadvacetiletý hráč upadl při utkání v Guimaraesi do bezvědomí a přes oživovací pokusy o hodinu a půl později v místní nemocnici skonal.

Článek

Podle agenturních zpráv bylo příčinou úmrtí selhání srdce, víc ukáže až dnešní pitva.

Fehér hrál v této sezóně jen zřídka a také v nedělním zápase, který provázel silný déšť, nastoupil jen jako náhradník na poslední půlhodinu. Už v nastaveném čase se se spoluhráči radoval z vítězné branky, kterou vstřelil Fernando. Maďarský hráč oslavoval tak bouřlivě, že mu rozhodčí Olegario Benquerenca ukázal žlutou kartu. Fehér se ještě stihl na sudího usmát a pak se bezvládně zhroutil k zemi.

Stadión v Guimaraesi je jako všechna hřiště, na nichž se bude v létě hrát mistrovství Evropy, vybaven speciálním defibrilátorem, který může v kritických okamžicích srdečního selhání zachránit život. Podle reportérů portugalské televize RTP také Fehérovo srdce po elektrickém šoku opravdu naskočilo, ale definitivně se zastavilo, ještě než byl hráč převezen do nemocnice.

Sanitka prý přijela pozdě

V souvislosti s tím soukromé rádio TSF uvedlo, že záchranka dorazila se zpožděním. I lékař Domingos Gomés pro televizi RTP přiznal, že sanitka měla problém s příjezdem na stadión, ale Fehérovi se prý dostalo maximální a rychlé péče. Přesto hráč deset minut po půlnoci zemřel.

Miklós Fehér přišel do Portugalska v roce 1998, kdy ho získalo FC Porto. Za něj ale hrál jen jednu sezónu, ty další prožil v Salgueiros a Braze, od roku 2002 hrál za Benfiku Lisabon. V maďarské reprezentaci sehrál 25 zápasů a vstřelil šest branek.

Fehér je během sedmi měsíců už druhým špičkovým fotbalistou, který zemřel prakticky přímo při utkání. Loni v červnu při Poháru FIFA v Lyonu zkolaboval Kamerunec Marc-Vivien Foe. Přes okamžitou první pomoc se lékařům osmadvacetiletého hráče nepodařilo přivést zpět k životu. Pitva ukázala, že Foe trpěl srdeční vadou.

Reklama

Související témata: