Hlavní obsah

Italská liga finančně strádá, ale rozšíří se

ŘÍM

V italské fotbalové Serii A nejsou v současnosti peníze, přesto se v příští sezóně nejspíš rozšíří o dva účastníky na dvacet klubů. Trvá na tom vedení ligy. Po tomhle kroku se ale pořádně zvedne tlak šéfovi FIFA Seppu Blatterovi, který chce hráčům ulevit od stále vyšší herní zátěže a žádá, aby evropské soutěže hrála vždy jen šestnáctka klubů.

Foto: Reuters

Italskou ligu má podle vedení soutěže hrát od příštího ročníku dvacet klubů.

Článek

Italové argumentují tím, že mají přísná kritéria. Každý klub bude muset před začátkem sezóny dokázat, že nedluží na daních ani na platech hráčů. "Naše podmínky jsou tvrdší než kdekoli jinde v Evropě," nechal se slyšet šéf italské ligy Adriano Galliani.

Italské fotbalové kluby dluží podle agenturních zpráv dohromady přes půl miliardy eur. Mnohé z těch, kterým se peněz nedostává už delší dobu, neplatí daně i tři roky. Problémy s finančním úřadem nemá v současnosti jen sedmička klubů - Juventus Turín, AC Milán, Inter Milán, Boloňa, Lecce, Modena a Empoli.

K rozšíření nejvyšší soutěže přistoupili v Itálii po loňské stávce klubů z druhé ligy, kterým se nelíbil plán rozšíření Serie B. Funkcionáři se báli, že přijdou o už tak hubené příjmy, a vyhlásili stávku, kvůli níž se dva týdny nehrálo. Řešením byl pak kompromis, podle něhož do nejvyšší soutěže postoupí nově šest klubů a sestoupí čtyři.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.