Hlavní obsah

Pohodář Duff trenéra poslouchat nemusí

PRAHA

Druhého března oslavil irský fotbalový reprezentant Damien Duff pětadvacáté narozeniny. Záložník londýnské Chelsea má už v tomto věku zkušeností na rozdávání a v Anglii je pořád jedním z nejžádanějších hráčů. A to má nejlepší fotbalové roky teprve před sebou.

Foto: www.soccerage.com

Damien Duff

Článek

Nazrzlý levonohý fotbalista prošel všemi mládežnickými týmy irské reprezentace a už dlouho se o něm vědělo, že z něj jednou bude velký hráč.

"Jeho styl je hodně osobitý. Když mám s mužstvem taktickou poradu před utkáním, hned po ní řeknu Damienovi: Slyšel jsi, co po vás chci, ale teď ty moje slova zapomeň. Hraj svou hru, vlítni na ně a způsob jim trable..." Tak charakterizuje s úsměvem Duffa současný kouč irské reprezentace Brian Kerr, který hráče vedl už jako juniora.

Zabijácká výbušnost

První profesionální smlouvu dostal už tři dny po svých sedmnáctých narozeninách v Blackburnu. To se psal rok 1996. Debut v anglické Premier League si odbyl v květnu 1997 proti Leicesteru (4:2). Nejlepší sezónu měl v roce 2001/2002, kdy dal deset gólů a pomohl mužstvu k vítězství ve Worthington cupu.

Craig Hignett, bývalý spoluhráč z Blackburnu, který během angažmá v Middlesbrough hrál mj. s Gascoignem či Brazilcem Juninhem, o Duffovi řekl: "Nikdy jsem neviděl tak talentovaného hráče. Gazza byl zvláštní, ale fotbalový génius. Juninho zase krabička plná triků, ale nikdo neměl takovou tu zabijáckou výbušnost jako Damien."

Duff se však potýkal i s výpadky formy. To když hodně přibral a kvůli svému malému vzrůstu byl rázem příliš těžkopádný. "Musel jsem nasadit dietu a omezit velká menu v restauracích," vzpomíná s úsměvem.

Za penězi nešel

Jeho hvězda vylétla na mistrovství světa 2002, kde brilantními výkony pomohl Irsku až do čtvrtfinále. Nastupoval spíš jako stažený útočník za Robbiem Keanem a hrál excelentně. Snad všichni manažeři si jeho jméno tučně znamenali do poznámkových bloků, jeho cena rostla, ale irský reprezentant podepsal v srpnu v Blackburnu novou čtyřletou smlouvu. S týdenním platem 40 000 liber.

"Byl jsem v Ewood Parku spokojený, nikam mě to netáhlo. Nejsem ten, kdo se honí jen za penězi," říká Duff. Jenže za rok bylo všechno jinak. Ruský miliardář Abramovič si umanul, že hráče získá do Chelsea. Zlomit ho však bylo přetěžké. Rovers akceptovali až čtvrtou nabídku během jediného týdne. Ta finální činila 17 miliónů liber a takové už odolat nemohli. Šlo o třetí největší transfer v rámci anglické ligy v historii.

V tuto chvíli neprodejný

"Už dříve jsem hovořil s trenérem Ranierim a dostal jsem víkend na rozmyšlenou. Bylo to těžké rozhodování, skutečně jsem nechtěl opustit Blackburn. Chtěl jsem hrát fotbal, nezajímaly mě peníze, které za mě někdo nabízí. Ale věřil jsem, že Chelsea bude mít ty nejvyšší ambice. To nakonec rozhodlo, lákalo mě hrát o titul a zkusit si Ligu mistrů," tvrdí Duff.

Čtyřletý kontrakt podepsal 21. července loňského roku, jeho týdenní plat nyní činí 70 000 liber, což je na anglické fotbalové poměry špičkové ohodnocení. A zatím se ukazuje, že Chelsea za něj rozhodně nevyhodila peníze oknem. I když byl několik týdnů zraněn, vydobyl si pevné místo na levé straně zálohy. Média tvrdí, že to byl Abramovičův největší kauf. A to do klubu přivedl takové borce jako Veróna, Crespa či Makeleleho.

Nyní však irského dravce, který je pověstný svými jedinečnými křížnými přihrávkami, jedna věc v klubu trochu rozladila. Abramovič koupil z Eindhovenu za 12 mil. liber Robena, který přijde do Chelsea v létě. Je to typově podobný hráč jako Duff. Proto hned přispěchal s nabídkou Manchester United. Prý za Duffa zaplatí okamžitě stejnou sumu, jako dala Chelsea Blackburnu. A odpověď ze Stamford Bridge? "V tuto chvíli neprodejný..."

Reklama

Související témata: