Hlavní obsah

VIDEO: Fanoušci Fenerbahce protestovali proti vyloučení z Ligy mistrů. UEFA je mafie, tvrdí

Istanbul

Desítky tisíc fanoušků fotbalového týmu Fenerbahce vyšly v neděli odpoledne do ulic Istanbulu, aby protestovaly proti verdiktu Evropské fotbalové unie. Ta druhý tým turecké ligy po roce znovu vyloučila z Ligy mistrů kvůli ovlivňování zápasů. Příznivci Fenerbahce, kam během letní přestávky přestoupil i reprezentační obránce Michal Kadlec, to vnímají jako velkou nespravedlnost a UEFA nařkli z toho, že se chová jako mafiánská organizace.

Protesty fanoušků Fenerbahce.Video: Reuters

 
Článek

Disciplinární komise UEFA už minulý rok vyřadila Fenerbahce z evropských soutěží a ke stejnému kroku sáhla kvůli korupci i tentokrát. Istanbulský celek, který se v Turecku těší velké oblibě, rovněž dostal pětiletý podmíněný trest. Jenže s předčasným koncem v Lize mistrů se nechtějí příznivci sedmadvacetinásobného tureckého mistra smířit.

„Jsme tady, abychom čelili nespravedlnosti. Trest je neobjektivní a náš odpor bude pokračovat. Věříme, že uspějeme během odvolání," řekl demonstrující Siddik Duman. „Rozhodnutí UEFA není fér. Byly tam i jiné týmy a jaké mají tresty? UEFA se chová jako mafiánská organizace," dodal další fanoušek, Taskin Genc.

Fenerbahce naposledy vyhrálo turecký titul v roce 2011, jenže poté vypukl rozsáhlý korupční skandál. Turecký soud obžaloval 93 lidí, včetně předsedy klubu Azize Yildirima, několika dalších manažerů a hráčů. Yildirim byl odsouzen na šest let, ale později byl v rámci odvolání propuštěn a soudní proces stále probíhá. Kromě Fenerbahce se kauza nejvíce týká i dalších tureckých týmů - městského rivala Besiktase, Trabzonsporu a Sivassporu.

Reklama

Související témata: